30 Ocak 1936 yılında Bergama’da doğdu. İlköğrenimini Zübeyde Hanım İlköğretim Okulunda Orta öğrenimini Bergama Erkek Sanat Okulu torna-tesviye bölümünde tamamlayıp, 1951 yılında mezun oldu.

1954 yılında ağabeyi Turgut Tedik ile başladığı meslek hayatında 1968 yılında kendi imkânlarıyla Harman Makineleri imalatçısı olarak Türkiye’nin dört bir yanına 23 yıl hizmet vermiştir. 1991 yılından itibaren Türkiye çapında Hurda Makineleri ve Çırçır fabrikalarının imalatı ve montajını yapmaktadır.

Sayın Akşit Tedik meslek hayatının yanı sıra 1950 li yıllardan günümüze kadar Bergama’da Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği’ne verdiği değerli emekleri ile tanınmıştır. Bergama Belediyesi Konservatuarı kurucu üyeliği bulunmakla beraber çeşitli derneklerde de yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmıştır.

Ayrıca Bergama’yı Sevenler Turizm Derneği üyelisi ve 1989 yılında Bergama Kültür ve Sanat Vakfı’nın kurucu üyesidir.

1982 yılında ilk bestesi “Döktüğün Gözyaşı Ne” bestesi ile TRT arşivine ulaştırılmıştır. Bestekârlığının yanında tanbur sazı icra etmektedir. Sn.Akşit Tedik’in çalışma ve sanat hayatındaki büyük başarısındaki en büyük desteği 52 yıllık hayat arkadaşı Sayın Nurten Tedik olduğunu ifade etmektedir.

Bergama Kültür ve Sanat Vakfı Sanat Ödülü Sahibidir.

Alâeddin Şensoy, 1932 yılında İzmir’de dünyaya geldi. 1937 yılında ailesi ile birlikte Bergama’ya yerleşti. Babası Yusuf, Annesi Nazmiye Şensoy olan sanatçı, 1949 yılında İzmir Radyosunun sınavını kazanıp, sözü geçen kurumda göreve başlayıncaya kadar 12 yıl aralıksız Bergama’da yaşadı.

O dönemde İzmir’de müzik eğitimi veren tek kurumun TRT İzmir Radyosu olması dolayısı ile ilk müzik derslerini sonraları “Hakiki Okulum” olarak nitelendirdiği İzmir Radyosunda aldı. Burada Necdet Varol, Cüneyd Orhon ve daha pek çok önemli müzik adamı ile teori, solfej, üslup ve repertuvar çalıştı.

Aynı zamanda Divan Edebiyatı ve buna bağlı olarak Türk Klasik Müziğinin geleneksel formlarını analiz etti ve üzerinde yazılı çalışmalar yaptı. Askerlik görevini İstanbul’da yerine getirmesi sesinin, müziğin bu ticari merkezinde de tanınmasına neden oldu.

1960 yılında aldığı çok önemli bir plak teklifi ile İstanbul’a yerleşmeye karar verdi. Aynı yıl TRT İstanbul Radyosunun açtığı sınavı kazanarak bu kuruma sanatçı memur olarak atandı. Bu yıldan itibaren yerli ve yabancı firmalar için 45’lik plaklar kaydetmeye başladı.

Sayıları 100’ün üzerinde olan bu 45’liklerden pek çoğu günün ve tarzının en çok satan plakları arasında yer aldı. Ayrıca, 5 uzun çalar (LP) ve 4 adet de kaset albümü dinleyicisinin beğenisine sundu. Daha sonra eski kayıtlarından pek çoğu kaset olarak basıldı.

1962 yılında Bergama’da tanıştığı ve eski postane yokuşunda oturan Ayhan Hanım ile evlendi. 1963 yılında Süleyman, 1968 yılında da Hakan adında iki oğlu dünyaya geldi. Profesyonel olarak sahne çalışmalarına 1966 yılında başladı. Çok kısa sürede büyük başarı kazandı ve gazino dünyasının en tanınan ve en aranan erkek ses sanatçısı oldu.

Ses sanatçısı olarak tüm dünyada Türkiye’nin müzik elçiliğini yaptı. Amerika, Asya, Avrupa ve Avusturalya’yı kapsayan sayısız turnede görev aldı. Bunlardan Avusturalya turnesinde dünyanın en önemli sanat merkezlerinden Sydney Opera House’da sahneye çıkan ilk Türk Müziği sanatçısı oldu.

İlk beste denemelerini henüz İzmir Radyosundayken kaleme almaya başladı. Fakat bestekarlık sahasında eses ivmeyi 1980’li yılların başında gösterdi. Aynı zamanda bestelediği şarkıların güftelerini de yazması ve yazdığı güftelerin başka besteciler tarafından ezgilinmesi ile de tanındı.

Sözlerini Salih Korkmaz’ın yazdığı “Kadere Bak” adlı şarkısı ile Hürriyet Gazetesinin düzenlediği Altın Kelebek Yarışmasında Altın Kelebek ve aynı yıl Milliyet Gazetesinin düzenlediği Yılın En Sevilen Şarkısı Yarışmasında sözleri kendisine ait “Büyüleyen Gözlerinle”, “Biliyorsun Bir Zamanlar” sözlerini Salih Korkmaz’ın yazdığı “Ağlamışım Gülmüşüm” ve sözlerini Bolu Emniyet Müdürü Uğur Gür’ün yazdığı “Anılara Yolculuk” adlı şarkılarla ödüller aldı.

1990’ların başından itibaren TRT Kurumu Müzik Denetim Üyeliği ve Şeflik görevlerine getirilen Alaeddin Şensoy Türkiye Radyo ve Televizyonu için pek çok canlı ve banttan yayınlanan Türk Müziği Programını hazırladı ve yönetti.

1997 yılında aramızdan ayrılan Alaeddin Şensoy, vefatından sonra sözlerini Bolu Emniyet Müdürü Uğur Gür’ün yazdığı ve ölümünden kısa bir süre önce bestelediği “Bir Sen Anlıyorsun Benim Dilimden” adlı şarkısı ile Samsun Büyük Şehir Belediyesinin düzenlediği 19 Mayıs Kültür ve Sanat Şenliği çerçevesinde düzenlenen 1. Türk Sanat Müziği Beste Yarışmasında birincilik ödülünü aldı.

Bergamalı olmasıyla daima övünen sanatçı, her fırsatta Ege insanının sanat severliğini ve sanat verimliliğini dile getirmiş, ömrünün son 37 yılını İstanbul’da geçirmesine rağmen son nefesini 17 Ocak 1997’de baba ocağı’nda vermiştir.

Bergama Kültür ve Sanat Vakfı Sanat Ödülü sahibidir.

 Eserlerinden bazıları:

  • Yıllardan sonra seni görmek istedim
  • Her akşam karanlıktan uykusuz geçmedim mi?
  • Kim derdi ki sevgilim bu aşk yarım kalacak
  • Ağlatıp küstüreceksen
  • Âşık mıyım bilmem neyim
  • Aşkınla her akşam içerken seni
  • Bir damla sevgiyi mumla ararken
  • Çektiğim acıları tatmadı mecnun bile
  • Geceler yol aldı sabaha doğru
  • Gönül bahçemdeki yağmur tânesi
  • Güneşin kavurduğu
  • Ayrılık acısını gurbete çıkan bilir
  • Yollar bitmez gide gide
  • Sevdâdır şu kalbe dolan
  • Özlesem de seni her ân
  • Büyüleyen gözlerinle
  • Biliyorsun bir zamanlar
  • Bahar vakti gelecektin
  • Ağlamışım gülmüşüm kırılıp dökülmüşüm
  • Açmam açamam söyleyemem çünkü derinde

1930 Dikili doğumlu olan Ali İhsan Güngül, 1939 yılının 22 Eylül Cuma Gecesi meydana gelen, çok büyük ve şiddetli olan ve Dikili Depremi ile evlerinin ve babasına ait işyerinin de yıkılması sebebiyle Bergama’nın Zaviye Mahallesindeki dedesinin evine yerleşip, ilkokulu Bergama’nın Zübeyde Hanım okulunda tamamlayıp, Bergama’da ilk defa açılmış olan Erkek Sanat okuluna kayıt olarak, öğrenimine Tesfiyecilik branşında devam etmiştir. O günlerde, babası Hasan Hüseyin Çavuş’un hastaneye yatmasıyla, ailesinin geçimini sağlamak için öğrenimini yarıda bırakmış, elektrikçilik ve sinema operatörlüğü yapmıştır.

Askerliğini tamamladıktan sonra, Bergama’ya, Radyo tamiri, elektrikçilik ve sinemacılık yapmak için gelmiş, 27 Mayıs 1960 günü gerçekleşen Askeri Devrim nedeni ile İzmir Güney Deniz Saha Komutanlığında Amiralliğe bağlı olarak kurulan Örfi idare kapsamında Bergama’da açtığı İnkılabı Koruma, Yaşatma, Yayma ve Halkı Kaynaştırma Bürosu’na Askeri Kaymakam Kurmay Albay Mazlum Narman’ın talimatıyla 11 Ekim 1960’da Büro görevlisi olarak çalışmaya başlamıştır.

O yıllarda Bergama’nın Köy ve bucaklarında ve şehir meydanlarında, eğitim, sağlık, tarım, sanayi, toplum kalkınmasına ve genel kültür bilgilerine ait sinema gösterileri yapıp, Milli birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını geliştirme konularında konuşmalar yapmıştır. Askeri yönetimin sona erdikten sonra Bergama Halk eğitim merkezinde, Eğitim araçları teknisyeni ve gezici eğitim personeli olarak göreve başlamıştır.

Ali İhsan Güngül, gezici eğitimciliği sırasında, Bergama yöresinin yerel halk kültürünü araştırarak, Gelenek ve görenekler, örf ve Alışkanlıklarımız, yerel milli oyunlarımız ve Halk Türkülerimizi derlemiştir. Yaptığı araştırma ve incelemelerle, senaryolar hazırlayıp, Halk Eğitim Merkezi Kursiyerleri ile hazırladığı oyunlar (Yöresel köy düğünü, Yavuklu çapası, İmece kınası, Dımıdan, Barana, Martıval oyunu ve Hasat Şöleni) 1970 li yıllarda, İzmir Televizyonunda stüdyo çekimleri yapılarak, TRT 1 kanalından yayınlanmışlar.

Ali İhsan Güngül, Halk Eğitim Merkezi aracılığıyla, daktilografi kursu, pratik elektrik kurslarını açıp eğitmenliğini de kendisi yaparak, 400 kadın ve 700 erkek kursiyer mezun etmiştir. 1967 yılından 1983 yılına kadar Halk eğitim Merkezinin tiyatro etkinliklerini yöneten Ali İhsan Güngül, yazdığı televizyon oyunlarının ilgi göstermesinden cesaretlenerek, bazı tiyatro eseri yazma denemelerinde bulunmuş, Halk eğitimi merkezlerine orta dereceli okullara ve köylerin okuma odalarına gönderilmiştir. 4 Adet Milli, 5 adet güldürü ve 3 adet sosyal içerikli tiyatro denemelerinden; Bu vatan satılmaz Ege Ordu Komutanlığınca, Üttürme düdigi İzmir Fuar Turizm Müdürlüğünce, ödüle layık görülmüştür. Ayrıca Tatlı yalanlar adlı oyun, Avustralya’daki Türk işçilerinin kurduğu, Victory tiyatro grubunca, Melbourne, Canberra ve Sydney’deki sahnelenmiştir.

Bergama Kültür ve Sanat vakfı, Sanat Ödülü Sahibidir.

29.05.1945 günü Bergama’da doğdu. İlk ve ortaokulu tamamladıktan sonra Lise öğrenimi Bergama Endüstri Meslek Lisesi’nde tamamladı. Lise öğrenimimden sonra ticarete başlayan Süter, Bergama’da süt ve süt ürünleri, LPG ticareti, gübre bayiliği, Tekstil vb. çeşitli alanlarda çalıştı. Üç dönem Bergama Ticaret odası Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı.

Bergama Kültür ve Sanat Vakfı, Bergama’yı Sevenler Derneği ve birçok sivil toplum kuruluşunda aktif olarak görev yapan Süter, Evli ve üç çocuk babasıdır. Bergama Kültür ve Sanat Vakfı, Kültür Ödülü Sahibidir.

Arap olduğu için Yunanlılar ona Rumca kara anlamında ‘Mavro’ demişlerdir. Hatta yardımcısı da zenci bir efey­di. 12 kişiden oluşan çetesi, Yunanlılar arasında mavrolar diye korku salmıştı. Çünkü çok cesur olan Ali Osman Efe, umulmadık yerlere ve beklenmedik zamanlar­da baskınlar yapardı. Önüne çıkan Yunan müfrezelerini dağıtır, subaylarını izleyip yok ederdi. Bu nedenle Yu­nan komutanlığı başına 300.000 drahmi ödül koymuştu.

Ali Osman Efe, bağımsız dolaşmaya alışmıştı ve yiye­cek, cephane gibi gereksinmelerini, koruyup-kolladığı köylerden sağlıyordu. Ancak Soma’daki kuva-i milliye karargahından, öneriler almakta ve kendilerine katılmaları istenmekteydi. Bunun üzerine Soma’ ya gelen Ali Osman Efe, koşul ileri sürerek katılacağını belirtti.

Komuta altına girecek ve fakat bağımsızlığını da koruyacaktı. Uygun görülünce Cinge cephesinde görevlen­dirildi.

Arap Ali Osman Efe, bir gün Bölcek köyüne gitmek istedi. Burası sınır sayılırdı ve köyde Yunan askerle­ri vardı. Hatta uyarılmış ve tehlikeli olacağı söy­lenmişti. Dinlemedi ve kızanlarını yanına alıp yola koyuldu. Gözetici bir Yunan eri, minareden izliyordu ve kendilerinin yaklaştığını komutanına haber verdi. Oysa bizim efeler, minaredeki adamı müezzin sanmışlar­dı. Köydeki Yunan askerleri, Sarı Yüzbaşı diye bilinen Giritli komutanlarının emriyle pusu kurmuşlardı. On­lar da Mavrolardan öç almayı ve hepsini yok etmeyi düşünüyorlardı. Fakat Mavro korkusu, telaş ve aceleci­lik getirmiş olacak ki vakitsiz ateş ettiler ve ön­lem almalarına fırsat vermiş oldular. Ne var ki Ali Osman Efe vurulmuştu. Bunun üzerine karşılıklı kurşun yağ­muru başlamış ve Ali Osman Efe iki yerinden daha yaralanmıştı. Ali Osman Efe yere düşmüş ve iki kızanı da yanında şehit olmuştu. Efenin öldüğünü sanan Yunan askerleri geri çekilince, kızanlardan Ali Efe de sağ olanlarla birlikte çekildi.

Ağır yaralı Ali Osman Efe, sürünerek bir mısır tarla­sı içine girdi. Kan izinden Yunanlılar fark etmiş ve tarlada aramaya başlamışlardı. Nitekim Sarı Yüzbaşı onu bulmakta güçlük çekmedi. Tabancasını boşaltıp öldürmek istedi. Ağzı, yüzü kan içinde, dili parçalanmış ve beş kurşun daha yiyip ölmeyen Ali Osman Efe, can havliyle davranıp Parabellumunu ateşlemiş, başına dikilen Sarı Yüzbaşı ile üç Yunan erini öldürmüştür. Bu haliyle sürüne sürüne, düşe kalka yola çıkmış ve kurtulmuştur.

Ali Osman Efe, iyileştikten sonra 200 kişilik bir kuv­vet toplayarak Balıkesir’ de bulunan Yüzbaşı Kemal’in emrine girmiştir. Kuva-i Milliye müfreze komutanı ola­rak başlangıçta verdiği hizmetler, daha sonra düzenli ordu kurulunca da sürmüş ve Kurtuluş Sayası zaferle bitince Atatürk tarafından gazilik madalyası ve Alibeyli köyünde yaklaşık 60 dekarlık arazi ile ödül­lendirilmiştir.

1951 yılında Bergama’da ölen Ali Os­man Efe, Alibeylili olmasına karşın Bergama’da meza­rlığına gömülmüştür.

Ali Osman Efenin yukarıda anlatılan kahramanlığı onun adına bir türkü yakılması ile sonuçlandı Göçbeyli çevresinde kaynağı tam bilinmeyen kişilerce sözleri oluşturuldu (anonim) Ayas köyü (şimdiki Ayaskent) imamı olan Ali tarafından bestesi yapıldı.

1966 yılında Bergama’da dünyaya geldi. Aile geleneklerinin de katkısıyla küçük yaşlarda müzikal eğitimine başlayan sanatçı, çevresinde bulunan usta müzisyenlerin de katkısıyla müzik eğitimine başlamış oldu. İlk eğitimlerini İsmail Bergamalı’dan alan sanatçı yıllar içinde Akşit Tedik, Macit Gönlügür, Mustafa Pulcu, Ferdi Nadas, Turan Yalçın, Mahmut Bilki, Vefik Ataç ve birçok önemli virtüözden eğitim ve feyiz aldı.

İlk çalışmalarına Bergama Belediyesi bünyesinde açılan Türk Sanat Müziği Korosunda başlayan Gözetlik,1988 yılında kuzeni Hüsnü Şenlendirici’nin konservatuar kayıt işlemlerini yürütmek üzere geldiği İstanbul’a yerleşme kararı aldı. Hüsnü Şenlendirici’nin babası Ergün Şenlendirici ile aldığı karar sonucunda müzik çalışmalarına İstanbul ‘da devam etti. Sanatçı İstanbul’da da Aslan Hepgür, Baki Duyarlar ve Kasım İnaltekin gibi devrinin en önemli sazendelerinden olan sanatçılarla tanışma ve feyiz alma imkanı buldu.

İstanbul müzik camiasına kendisini kısa sürede kabul ettiren Gözetlik, Müzeyyan Senar, Muazzez Abacı, Emel Sayın, Ahmet Özhan ,Mustafa Sağyaşar, Vedat Çetinkaya gibi çok önemli solistlerinin orkestralarında yer aldı. TRT başta olmak üzere birçok kurum ve cemiyette de görev yapan sanatçı yurtdışında katıldığı festivaller ve kırkı aşkın konserle Türkiye’nin ve özellikle dünyaya geldiği Bergama’nın tanıtımı için gayret gösterdi.

Halen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Türk Müziği Topluluğunda klarnet sanatçısı olarak görev yapan sanatçı evli ve üç çocuk babasıdır. Bergama Kültür ve Sanat Vakfı Sanat Ödülü Sahibidir.

1944 doğumlu Bergama’lı Ressam, 1965 yılında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’nü bitirdi. 1975-1976 ve 1980-1981 yılları arasında Paris Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts’da baskıresim dalında uzmanlık öğrenimi gördü.

1970’li yıllarda İzmir’de eğitim kurumlarında çalıştı. Halen, Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Resim ve baskıresim alanında yapıt üreten sanatçı, kendine özgü bir soyutlama anlayışını rastlantısal verilerle bütünleştiren ilginç bir anlatım diline sahiptir. Atilla Atar’ın son dönem baskı resimleri, atmosfer yaratmaya eğilimli bir istek üzerinde yapılanır. Sürekli başvurulan anonim kent imgesine, farklı bir mekansal boyut kazandıran bu atmosferik etki, karamsar-kasvetli, iç sıkıntısının görselleştiği bir yapıda belirginleşir. Öyle ki Atar’ın yapıtlarında yıkımı ve ölümü çağrıştıran patetik hüzün kaynağını tümüyle buradan alır. Kente (dolayısıyla resme) sinen is ve duman, giderek yıkılan ve parçalanan bir imge yığının partiküllerine dönüşür.

Ödüller

  • 1977 11. DYO Resim Yarışması, Onur Belgesi.
  • 1988 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gülhane Baskıresim Yarışması, Birincilik Ödülü.
  • 1988 22. DYO Resim Yarışması, Mansiyon.
  • 1988 Eskişehir Valiliği Lületaşı Resim Yarışması, Mansiyon.
  • 1989 50. Devlet Baskıresim Yarışması, Mansiyon.
  • 1990 İzmir Büyükşehir Belediyesi 9 Eylül Resim Yarışması, İkincilik Ödülü.
  • 1990 DYO Resim Yarışması, Ödül.
  • 1993 4. Ahi Evran Resim Yarışması, Birincilik Ödülü.
  • 1993 1. Kapadokya Resim Yarışması, Üçüncülük Ödülü.
  • 1995 56. Devlet Baskıresim Yarışması, Başarı Ödülü.
  • 2000 Sanat Kurumu, Yılın Sanatçısı Ödülü.
  • Türkiye Jokey Kulübü Baskıresim Yarışması, Üçüncülük Ödülü.
  • Bergama Kültür ve Sanat Vakfı Sanat Ödülü sahibidir.

Pek çoğumuzun dillerinden düşmeyen en çok sevilen bestelerin yaratıcısıdır.

57 yıllık sanat yaşamında her yıl en az iki beste. 23 Nisan 1928 İstanbul doğumlu. İlköğrenimini Selimiye İlkokulu’nda, orta öğrenimini Paşa Kapısı Ortaokulu’nda tamamlayıp, Haydar Paşa Lisesini bitirir.

İlk baştan beri “besteci” olma isteğiyle 1946’da Üsküdar Musiki Cemiyeti’ne girerek sekiz yıla yakın Emin Ongan’dan faydalanıp makam ve usülleri öğrenir, bu devrelerde değerli musikiciler, besteciler tanır ve repertuarına çok sayıda eser alır.

Sadettin Kaynak, Refik Ersan, Fehmi Tokay gibi isimlere ilk şarkıların okuma cesareti göstererek onların teşvikini alır.

İlk şarkısını 1952’de Rast makamında yapar. Kısa süre içinde Ankara ve İstanbul radyoları repertuarına giren bu şarkıdan üç eser daha besteler. Bunlar “Dilşad olacak diye kaç yıl avuttu felek”, “Ağla çeşmim eski lezzed kalmamış peymanede” ve “Bir alev bir ışık sensin” isimli şarkılardır.

Vatani görevinden sonra Ankara Polis Enstitüsünden mezun olur. Çocuk yaşından itibaren sevdiği gazetecilik mesleğini tahakkuk ettirerek 1955 yılında emniyetten istifa ederek ayrılır.1957-1960 yılları arasında 10’dan fazla şarkı yapar.

Bunların arasında: “Biraz kül biraz duman”, “Bir ateşim yanarım” bulunmaktadır.

Radyo Alemi ve Yelpaze dergilerinde, 1955’te Akşam Gazetesi’nde 3 yıl aralıksız yazıp, bu yıl sonunda İstanbul Radyosu Haberler Servisi Redaktörü görevinde 12 yıl kalır. 1972’de İzmir Radyosu’na atanır.

1982-1986 Yeni Asır ve Tercüman’da yazılar-1990 yılında Kültür Bakanlığı Devlet Koro’sunda Uzman Sanatçılık görevi –Devlet Klasik koroları kuruluş çalışmalarında komisyon başkanlıklarında bulunmuştur. 1998 yılında Kültür Bakanlığı’nca Devlet Sanatçısı ünvanı verilmiştir. 14 Haziran 2008 yılında hayata veda etmiştir.

Bergama Kültür ve Sanat Vakfı, Sanat Ödülü sahibidir.

1908 yılında Bergama’da doğmuştur. Türkiye’nin ilk kadın milletvekillerindendir. İstanbul Kız Muallim Mektebinde ve Yüksek Kız Muallimin İhzari (hazırlık) kısmında okumuştur. İzmir Kız Muallim Mektebi’nde edebiyat öğretmenlik ve müdürlük, Adana Lisesi ve İstanbul Erenköy Kız Lisesinde öğretmenlik, V. Dönem Balıkesir, VI. ve VII. Dönem Samsun milletvekilliği ile TBMM Başkanlık Divanı Katip üyeliğinde yapmıştır.

31 Ağustos 1998 yılında İstanbul’da vefat etmiştir.

16. yüzyılda yaşayan Türk dilbilimcisi Bergamalı Kadri’nin hayatına dair çok fazla şey bilinmemesiyle birlikte, Türkler’e Türk dilini öğretmek amacıyla kaleme aldığı ilk Türkçe dilbilgisi kitabı olan Müyessiret’ül-ulûm için İstanbul’a gittiği ve eserini Damad İbrahim Paşa’ya sunduğu bilinmektedir.

“Müyessiret’ül-ulûm” bugünkü manada ilmi bir gramer kitabı olmamakla birlikte Türkiye Türkçesi’nin ana kurallarını içermesi ve Batı Türkçesi’yle yazılmış ilk gramer kitabı olması yönünden değerli bir kaynaktır. Eser iki bölümden meydana gelmektedir. 99 sayfadan oluşan birinci bölümde Sadrazam İbrahim Paşa hakkında yazılmış bir kaside yer alır. Arkasından kitabın yazılış tarihi ve yazılış sebebi belirtilerek önemine değinilir ve esas konulara geçilir. Burada önce kelimenin tarifi yapılarak kelimeler, isim, fiil ve edat olmak üzere üçe ayrılır. 83 sayfadan oluşan ikinci bölümde ise isimler konu edilmiştir. Burada isimlerin çeşitleri, çekimleri, sayılar, zamirler, zarflar, soru edatları, isim tamlamaları ve yapılışları, cümle tamamlayıcıları, hal ve istisna şekilleri, isim cümlesi, işaret isimleri ve edatlar üzerinde durulmuştur. Bu açıklamaların ardından şair Hayâli Bey’in bir gazeli ele alınarak gazelde geçen bütün kelimeler hem sanat yönünden hem de Türkçe gramer kaideleri açısından tahlil edilmiştir.

Birgül Ayman Güler, 1 Haziran 1961 yılında Bergama’da doğdu.  Zübeyde Hanım İlkokulu ve Bergama Lisesi’ndeki eğitiminden sonra, 1978 yılında başladığı Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktora yaptı. 2002 yılında yönetim bilimi alanında profesörlük unvanı aldı.

1985 – 2002 yılları arasında Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü’nde, 2002 – 2011 yılları arasında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğretim üyeliği yaptı. KAYUD, YAYED Genel Başkanlıkları ve KİGEM yönetim kurulu üyeliğini uzun yıllar sürdürdü. Yayınlanmış çok sayıda kitabı ve makalesi bulunmaktadır. Çeşitli derneklerde üyeliği bulunmakta ve bir siyasal partinin kurucuları arasında yer almaktadır. 14 Nisan 2007 Tandoğan mitingi ve Anıtkabir yürüyüşünün konuşmacıları arasında yer almıştır. 24. Dönem CHP İzmir Milletvekili olarak TBMM’ye girdi.  CHP’de Kadın Örgütlenmesinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı ve 2 dönem Parti Meclisi üyeliği yaptı. Partiyi kamuoyu önünde tartışmaya açması sonrası disipline verildi. Tedbirli geçici ihraç talebi karşısında 26 Ocak 2015 tarihinde Cumhuriyet Halk Partisi’nden istifa ederek görevine İzmir Bağımsız Milletvekili olarak devam etti.

Bergama Kültür ve Sanat Vakfı Kültür Ödülü Sahibidir.

Bergama’nın Göçbeyli Kasabasındandır. 1927 yılında doğdu. Harp Okulu mezunudur. 1947 yılında Asteğmen olarak katıldığı Türk Silahlı Kuvvetleri’nin değişik kademelerinde görev yaptı. 1972’de Tuğgeneral rütbesine yükseldi. 1972-1976 yılları arasında Tuğgeneral, 1976-1980 yılları arasında Tümgeneral olarak görev yaptı. 1980 yılında Korgeneralliğe terfi etti.

07.09.1981-14.08.1986 tarihleri arasında Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı görevi yaptı. 1986 yılında Orgeneralliğe terfi ederek 2. Ordu Komutanlığı’na, 1988 yılında Jandarma Genel Komutanlığı görevine atandı. 1990 yılında emekli oldu. 17 Eylül 2016 tarihinde İstanbul’da vefat etti.

1942 de Muğla’da doğdu. Annesi Öğretmen Baise Özbek, babası Matematik Öğretmeni Osman Özbektir. İlkokulu Bergama Zübeyde Hanım İlkokulu’nda okudu.  İlk sergisini, 1951 de Başöğretmeni Haluk Elbe’nin teşviki ile okulunda açtı. Ortaokulu da gene Bergama’da bitirdi. Resim Öğretmeni Sayın Güzin Gören’den büyük destek aldı.

1971 de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Mimarlık Bölümünü bitirdi.

1972-73 yıllarında Ege Üniversitesi Mühendislik –Mimarlık Yüksek Okulu’nda asistanlık yaptı. Bir süre müteahhitlik ve inşaat malzemeleri ticareti ile uğraştı, proje ve kontrollük hizmetlerinde bulundu.

60 lı yıllardan beri karikatürleri Zübük, Gün, Akbaba, Diyojen, 7 Gün, Ünlem , İzmir-Life gibi bir çok gazete ve dergide ve 32 ülkede 300 ü aşkın karma albümde yayımlandı. Lekeler, siluetler, kolajlar ve özgün baskılarla karikatürler yaptı. Arjantinli Gitarist Jorge Cardoso’nun “Mita-i” albümü için desenler çizdi. Şiirsel metinlerin de yer aldığı : “Karikatürküler ” adlı bir dizisi ve “Karaltılar” (1999) adlı bir albümü var. Askerliğini yaparken, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nda Kıbrıs’a atılan bildirileri resimledi.

24 ülkede, 18 i birincilik düzeyinde olmak üzere 100 den fazla ödül kazandı . İtalya, Yunanistan, İran, Belçika, Ukrayna, Sırbistan gibi ülkelerdeki festivallere, ödülünü almak için veya jüri üyesi olarak katıldı. İkisi yurtdışında 12 kişisel sergi açtı. Halen, birçok ülkedeki peryodikler için çiziyor.

Özbek, Karikatürcüler Derneği ve FECO ( Karikatürcüler Federasyonu) Üyesidir, İzmir’de yaşıyor, Dr. Naran Özbek ile evli, İris ve Gül adlarında iki kızı var.

KİŞİSEL SERGİLERİ:

  • 1951-Bergama, 1988 – Muğla, 1991 – İzmir, 1994 – Trento-İtalya, 1994 – Ankara,
  • 1996 – Antalya, 1999 – Ankara, 2002 – İzmir, 2004 – Kragujevac-Sırbistan,
  • 2006-Bergama (Zübeyde Hanım İlkokulu’nda) ve İzmir (55 yıl sonra, çocuklar için sergi),2008-Çorum,

Ayrıca:

  • 2007-İstanbul-İzmir-Alaçatı (Cem Günen’in şiirleri ile) “Mevlana’dan Esintiler” Şiirli Desenler Sergisi
  • 2008-İstanbul ve Eskişehir (Cem Günen’in senaryoları ile) ”Nasrettin Hoca-Bilenler, bilmeyenlere anlatsın- Meseller- Desenler”  Sergisi

Karikatürcü Eray Özbek’in almış olduğu ödüllerden bazıları:

  • 1991 – Çekoslovakya – Prag, Stadion Gazetesi : ”Citius, altius, fortius !” 1. Ödül,
  • 1992 – İtalya – Marostica : “Talihsizlik” Bant Karikatür Büyük Ödülü,
  • 1992 – Türkiye – İstanbul, Cumhuriyet Gazetesi : “Yunus Nadi Karikatür Ödülü”,
  • 1993 – İtalya – Trento, Studio Andromeda :”Hoşgörüsüzlük”  1. Ödül,
  • 1993-– İtalya – Bordighera – San Remo : “Tenis”: .Avrupa Konseyi ve Altın Hurma Ödülleri,
  • 1995- Ukrayna – Kiev , Kievskie Vedomosty Gazetesi : 1. Ödül,
  • 1999 -Türkiye – Ankara, Karikatür Vakfı : Yılın Karikatürcüsü Ödülü,
  • 2003 – Sırbistan – Karadağ, “Savaşkarşıtı Salon” : 1. Ödül,
  • 2008 – Türkiye: Bursa, ”Uluslararası İnsan Hakları Yarışması 1.Ödül.
  • 2009- Bergama Kültür ve Sanat Vakfı Sanat Ödülü

1983 yılında Bergama’da doğdu. İlkokulu İsmail Hakkı Pamukçu İlkokulunda orta ve lise öğrenimini Bergama Lisesi’nde tamamladı.

2000 yılında Delbıçakoğlu çiftliğinin üretim ve gelişmesinde katkı vermeye başladı. 2011 yılında amatör olarak fotoğraf çekmeye başladı. Kısa bir süre içerisinde ilgi çeken çalışmaları Türkiye’de birçok yerel dergide yer aldı. 2012 yılında fotoğraf konusunda kendini geliştirmek adına, ilk yurt dışı seyahati olarak İtalya’ya gitti. Kısa bir süre sonra eşi ile tanıştı. Fotoğraf tutkusu ve eşinin katkıları ile birçok dünya ülkesinde fotoğraf çalışmalarında bulundu.

İlk kişisel sergi çalışması olan “8 fotoğraf ile 8 Mart dünya kadınlar günü” adlı fotoğraf sergisini açtı. Ardından davet edildiği birçok fotoğraf kulübünün sergi çalışmalarına fotoğrafları ile katkıda bulundu. 2014 yılında fotoğraf adına dönüm noktası olan “Karlı Bergama Akropolü” fotoğrafı National Geographic internet sitesinde yer aldı.

2015 yılında eşiyle ispanya seyahati sırasında çektiği “El-Hamra Sarayı Merdivenleri” çalışması, dijital mecrayı aşarak National Geographic dergisinin 2015 Temmuz sayısında yayın aldı.

2015 Kasım ayında Bergama ovasında çektiği “Pamuk Tarlası” fotoğrafı National Geographic ‘in internet sitesinde yer aldı.

Kısa bir süre sonra John-Dere firmasına reklam amaçlı satıldı. Büyük ilgi uyandıran bu çalışma uluslararası bir dergi olan “Amerikan Acres Agro” magazin editörlerinin ilgisini çekti. Talep edilen fotoğrafı künye bilgisinde “Bergama’da çekildiği ibaresi“ geçmek koşulu ile yayınlanmasına izin verildi.

Fotoğrafçılık kariyerini Bergama’nın daha kaliteli ve zengin görsellerle tanıtımına katkı vermek adına çalışmalarına devam etmektedir. İş hayatını Kurdukları Delbıçakoğlu çiftliği’nde sürdürmektedir. Evli ve 1 Kız 1 Erkek çocuğu babasıdır. Bergama Kültür ve Sanat Vakfı, Sanat Ödülü sahibidir.

1946 Kınık doğumlu. İlk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra İzmir Atatürk Lisesi’nden mezun oldu. Ankara Dil ve Tarih coğrafya Fakültesi Tarih Bölümünü 1968 yılında bitirip öğretmenliğe başladı. Çorum İskilip Lisesi’nde 5 yıl, Bergama Lisesi’nde 15 yıl çalıştıktan sonra emekliye ayrıldı.10 yıl Bergama’ da bir dershanede yöneticilik ve temsilcilik yaptı. 2002 yılından beri de “HABERGAMA” adlı yerel gazetenin Yazı işleri Müdürlüğünü yürütmektedir. Bergama Kültür ve Sanat Vakfı “Kültür Ödülü” Sahibidir.

Başarıları:

  1. 1978 Milliyet gazetesi,Karacan Araştırma Yazı Yarışması,I.lik Ödülü “Harf Devriminin 50.yılı ve Türk Kültürüne Etkileri” 190 sayfa
  2. 1981 İstanbul Barosu Araştırma Yarışması,3.lük Ödülü “Atatürk İlkeleri ve Türk Tüze Devrimi
  3. 1983 Çevre Genel Müdürlüğü Yazı Yarışması,Mansiyon
  4. 1984 Milli Eğitim Vakfı yazı Yarışması,Mansiyon
  5. 1985 Araştırma Dergisi,Soru Yarışması,2.lik Ödül

Yayınlanmış Eserleri

  1. Bergama Uygarlık Tarihi (1979,1990,2003)
  2. Atatürk Dönemi Bergama (1990)
  3. Bergama Söylenceleri(1991)
  4. Çandarlı’nın Öyküsü (1992)
  5. Tarihte Kınık (1993)
  6. Bergama Rehberi(1995)
  7. Kozak Tarihi(1996)
  8. Turanlı Tarihi (1997)
  9. Dikili Tarihi (1998)
  10. Bergama İnanç Coğrafyası

Tiyatro Eserleri

  1. Aydan Düşen Kitap
  2. Ayvazali Müzikali
  3. Seyirlik Oyunlar
  4. Hürrem Sultan

El Kitapları

  1. Cumhuriyet El Kitabı
  2. Ataütrk ve Barış
  3. Cumhuriyet ve Aydınlanma
  4. Atatürk ve Bergama
  5. Bergama Rehberi
  6. Bergama’da Cumhuriyet Dönemi

1 Mart 1922 tarihinde İstanbul Eyüp Sultan Semti’nde doğdu. Babası Eczacı Avni Hilmi Bey ve annesi Nebile Hanım’la üç yaşında o dönemin isteği ile Mübadele Kanun gereği Bergama’ya taşındılar. İlk ve ortaokulu Bergama’da bitirdi. O dönemde kazalarda lisenin olmamasından dolayı lise tahsilini ikinci sınıfa kadar İzmir Atatürk Erkek Lisesi’nde ve son iki sınıfını İstanbul Erkek Lisesi’nde tamamladı.

1942’de İstanbul Eczacılık Fakültesi’ne girdi. Bu okulu bitirdikten sonra babasının vefat edişinden dolayı Bergama’da köklü bir yapıya sahip olan Avni Hilmi Eczanesinin başına geçti.1949 tarihinde Paris’e gidip Doktorasını yaptı ve 1985 yılına kadar Fransız Devlet Araştırma Enstitiüsü’nde (C.N.R.S)Bilim Araştırmaları yaparak Enternasyonal birçok kongrelerde bulundu.

Kendi alanı ile ilgili 1985 yılında Profesör olarak bulunduğu kurumdan emekliye ayrıldı.O tarihten itibaren Uzakdoğu Ülkeleri’nde (Vietnam, Kamboçya, Tayland)Fransız Hükümeti ve Birleşmiş Milletler adına branşı ile ilgili eğitici konferanslar vermiştir. 24 Aralık 2010 yılında Paris’te vefat etmiştir.

Bergama Kültür ve Sanat Vakfı Kültür Ödülü Sahibidir.

Gabby Levy, 1944 yılında Bergama’da doğdu ve 1949 yılının başlarında dört yaşındayken ailesiyle birlikte İsrail’e göç etti. Levy Tel Aviv Üniversitesi, Orta Doğu Tarihi ve Coğrafya Bölümleri’nde lisans eğitimini aldıktan sonra Bar-Ilan Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimi aldı.

1963 yılında Hayfa’da bulunan İsrail Savunma Kuvvetleri Askeri Akademisi’nden mezun olmasının ardından 1963-1968 yılları arasında İsrail Savunma Kuvvetleri’nde binbaşı rütbesiyle zırhlı birlikler komutanı olarak hizmet vermiştir.

1973 yılında, akademik çalışmalarını tamamladıktan sonra, aday diplomat olarak İsrail Dışişleri Bakanlığı’na katılmış ve iki yıllık eğitimi sonunda Dışişleri Bakanlık kadrosuna dahil olmuştur. 2006 yılında İsrail Büyükelçisi olarak Türkiye’ye atandı ve 2010 yılında yaş haddinden dolayı görev süresi dolmasına rağmen görevi 1 yıl daha uzatıldı.

Bergama’lı bestekar Aladdin Şensoy’un oğludur. İstanbul’da doğan sanatçı, keman eğitimine Prof. Ayhan Turan gözetiminde “Hızlı Eğitim Özel Keman Birimi”nde başladı.1984 yılında verdiği ilk resitalinden bu yana İtalya, Arnavutluk, İsviçre, İngiltere, Fransa, Bulgaristan, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Romanya, Çin, Japonya, Finlandiya, Yunanistan, Letonya, Azerbaycan, Estonya, Hollanda, Singapur, İsveç, İngiltere, Hırvatistan, Makedonya, Kosova, Bosna-Hersek, Almanya, Rusya, Venezuela, Meksika, Çek Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs ve Türkiye’de dünyaca önemli konser salonlarında (New York Carnegie Hall, Prag Smetana Hall, Lincoln Center – Paris Louvre Auditorium, Milano Sala Verdi) pek çok orkestra konserine solist ve şef olarak katıldı ve resitaller verdi.

1985 yılında İstanbul Filarmoni Derneği tarafından “Yılın En Başarılı Genç Sanatçısı” ve aynı yıl İTÜ Rektörü elinden “Sanat Dalında Üstün Başarı” ödüllerini aldı.

1988 Eylül ayında İstanbul AKM’de verdiği resital UNESCO tarafından Uluslararası Eğitim seferberliğine alındı ve bu konserde pek çok ülkeden Unesco temsilcisi hazır bulundu. Aynı yıl kazandığı bursla yüksek lisans eğitimi yapmak üzere Londra Kraliyet Müzik Koleji’nde eğitimine başladı. Burada Trevor Williams’ın sınıfından mezun oldu.

1992 yılında İtalya San Bartalameo’da yapılan Uluslararası Rovere D’Oro Oda Müziği yarışmasında dördüncü oldu. Aynı yıldan itibaren Bari Uluslararası Chritoph Colombus Festivali, Uluslararası İstanbul, İzmir ve Ankara Bodrum D-Marin Turgut Reis ve Gümüşlük Müzik Festivalleri, CRR Konser Salonu Genç Solistler Festivali, Brasov Uluslararası Oda Müziği Festivali ve Malmö “Falsterbonasets” Uluslararası Yaz Festivali, İsveç Karlskrona Uluslararası Müzik festivallerine defalarca solist ve şef olarak davet edildi. 34. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nde 3 ayrı konserde solist, orkestra şefi ve başkemancı olarak sahneye çıkarak sahne üzerinde 3 ayrı disiplinle böyle bir etkinlikte yer alan ender sanatçılar arsında yerini aldı.

1990-92 döneminde İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde master eğitimini tamamladı. 1992-93 sezonunda Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası’nın konuk başkemancılığını ve 2000 – 2003 yılları arasında Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası başkemancılığını da yapan sanatçı, ayrıca Milli Reasürans Oda Orkestrası kurucularından, İstanbul Oda Orkestrası ve Filarmonia İstanbul topluluğunun kurucusu ve Genel Müzik Direktörü’dür.

Pek çok Radyo ve TV programına yapımcı ve yorumcu olarak katılan Hakan Şensoy, ulusal bestecilerimizin eserlerini yorumlamaya da özen göstermektedir. Kemancı ve orkestra şefi olarak çoğu kendine ithaf edilen onlarca eserin Türkiye ve yurt dışında ilk seslendirilişlerini gerçekleştiren sanatçının CD kayıtları KALAN Müzik ve AFM Records etiketiyle sunulmaktadır. 2002 yılında doktora eğitimini İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde tamamlayan Şensoy çalışmalarını bir süre Devlet Sanatçısı Ayla Erduran ve ünlü Rus Kemancı ve Pedagog Victor Pikaisen ile sürdürmüştür.

İlk Orkestra Şefliği derslerini 1981 – 1987 yılları arasında Demirhan Altuğ’dan alan sanatçı daha sonra Emin Güven Yaşlıçam ile çalışmış ve 2003 yazında Accademia Cicciana di Sienna’da Gianluigi Gelmetti’nin şeflik kursuna katılmıştır. Orkestra şefi olarak aralarında Sholomo Mintz, Raphael Walfisch, Fazıl Say, Cihat Aşkın, Ryu Goto, Tedi Papavrami, Peter Jablonsky, Bruno Schneider, Gülsin Onay, Emre Elivar, Keneth Hamilton, Steven Isserlis, Adrian Brendel, Peter Jablonsky gibi dünyaca tanınmış solistlere ve Terence Blanched Band, Bee Gees Band, Dreamtone & Iris Mavraki’s NEVERLAND, George Benson, George Dalaras, Alim Qasimov, Fergana Qasimova gibi sıra dışı solist ve gruplara eşlik eden sanatçı Amerika kıtasından Avustralya’ya uzanan çok geniş bir yelpazede yer alan pek çok ülkede konserler idare etmekte, solist olarak resitaller ve orkestra konserlerinde yer almaktadır.

2015 yılı itibariyle Karşıyaka Belediyesi Oda Orkestrası Müzik Direktörlüğü’ne getirilen Şensoy önümüzdeki sezon ABD, Meksika, Letonya, Fransa, İtalya, Almanya, Makedonya, Mısır, Ukrayna, Arnavutluk, Portekiz gibi ülkelerde konserler idare etmek ve vermek üzere davet edilmiştir.

237 yıllık tarihinde Milano Teatro alla Scala’da sahneye çıkan ilk ve tek Türk orkestra şefi olan sanatçı 2018-2019 sezonundan itibaren İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’nın Genel Müzik Direktörlüğü görevine getirilmiştir.  Hakan Şensoy halen İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı’nda Öğretim Üyesidir.

1954 Yılında Bergama’da doğdu. İzmir İktisat Fakültesi’ni bitirdi. 1978 yılında Dönemeç dergisinin bir süre sahipliğini ve sorumlu yönetmenliğini yaptı. Küçücük, Körfez, Akropol, Yamaç, Ünlem dergilerini kurucuları arasında yer aldı. İlk şiir ve inceleme yazılarını Dönemeç, Türkiye Yazıları, Küçücük, Sanat Edebiyat 81 ve Kocatepe’de yayımladı.

Denizli Belediyesi Kültür Müdürlüğü (10 yıl), İzmir Çiğli Belediyesi Kültür Müdürlüğü (5 yıl), İzmir Konak Belediyesi Kültür Müdürlüğü (5 yıl) görevlerinde bulundu. Temmuz 2009 – Ekim 2010 tarihleri arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü, Kent Konseyi Şube Müdürlüğü, Bornova Belediye Başkanlığı Kültür-Sanat Danışmanlığı, Konak Belediyesi Kültür Sanat Danışmanlığı görevlerinde bulundu.

Yayın hayatına Nisan 2015’te başlayan CazKedisi şiir dergisinin Genel Yayın Yönetmenidir. Birçok festival ve panelde konuşmacı olarak bulunmaya devam etmektedir. 2019 Kasım ayından beri Bergama Kültür ve Sanat Vakfı Yönetim kurulu üyeliği görevini yürütmektedir.

Eserleri;

  • O Güzel Narin Gelin, Türkiye Yazıları Yayınevi, 1982
  • Cevahir Kalbiyle Dolunay, Yarın Yayınevi, 1984
  • Aşk Cazdır, Bibliotek Yayınevi, 1989
  • Beyaz Atların Yelesinde, Etki Yayınevi (1997)
  • Âşıkhava Sineması, (2.Baskı) Yom Yayınları, Ocak 2005
  • Deliceler Aşkına, (2.Baskı) Şiirden Yayıncılık, 2007 (Azerbaycan/Bakü’de Azerice yayınlandı)
  • İpek Tin, Şiirden Yayıncılık, 2008
  • Aşkhâlim – Seçme Şiirler, Şiirden Yayıncılık, 2009, (2.Baskı, Şiirden Yayıncılık, Aralık 2009)
  • Küçük Taşlar İklimi, Kanguru Yayınları, Ocak 2011 (2.Baskı, CazKedisi Kitap, Ocak 2013)
  • Körfez Vapurları, Heyamola Yayınları, 2011
  • Küçük Bir Harf, CazKedisi Kitap Kasım 2011
  • Kuş Oyunları, Top Yayıncılık, 2013 ( Çocuklar İçin Şiirler )
  • Avluda Kuş Sesleri, CazKedisi Kitap, Ocak 2013
  • Beyaz Caz Sokağı – Toplu Şiirler, Yasakmeyve yayınları, 2014
  • Beraber ve Solo Ölümler, CazKedisi Yayınları, Kasım 2015

1923 yılında Manisa’nın Alaşehir ilçesinde dünyaya geldi. İlk orta öğrenimini Alaşehir’de tamamladıktan sonra lise eğitimini İzmir Erkek lisesinde tamamladı. Mimar olmak istiyordu. Ancak lise yıllarındayken hastalanan tek kız kardeşinin ölümü sonucu doktor olmak ve bu dalda hizmet vermek isteği daha ağır bastı.

Mesleği Santral Memurluğu olan eşi Meliha hanımla 1959 yılında evlenirler. Bergama’nın çocuklarını kendi çocukları kabul eder. Dr.Hasan Ergül, vasiyetinde eğitimleri için burs verilmesini ister.

Kültür ve Sanatın bir milletin hayat damarlarından biri olduğu düşüncesiyle üyesi olduğu Bergama Kültür ve Sanat Vakfı’na tüm varlığını teslim etmiştir. Bugün, Bergama’lı Üniversite öğrencileri, Dr. Hasan Ergül’ün vasiyetiyle BERKSAV aracılığıyla burs almaktadır.

Mutlu ve başarılı bir hayat süren Dr. Hasan Ergül 28 Aralık 1996 yılında, eşini kaybettikten 20 gün sonra hayata gözlerini yumar.

Türk söz yazarı, besteci, şair, yazar. 1958 yılında dünyaya geldi. 1975 yılında Bergama Lisesi’ni bitirdi. Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu’nda üç yıl mimarlık okuduktan sonra, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu.

1985 yılında yurtdışına gitti, 1 yıl Atina, 5 yıl Amsterdam’da ve 2 yıl Köln’de yaşadı. Kurduğu Hezarfen isimli müzik grubuyla Avrupa’nın birçok kentinde konserler verdi. Temmuz 1991’de “Bir Yalnızlık Ezgisi” isimli ilk solo albümünü yayımladı. Emin İgüs`ten sonra 1993’te İstavrit albümüyle vokalist, söz yazarı ve besteci olarak gruba katıldı. Nadir Göktürk ile birlikte 1993’ten bu yana çıkan Ezginin Günlüğü albümlerinin mimarlarından oldu.

Aynı zamanda “Ölü Kelebeklerin Dansı” (1998), “Menekşeler Atlar ve Oburlar” (2001), “Uzun Bir Yolculuğun Bittiği Yer” (2005), “Uyku” (2008), “Mino ‘nun Siyah Gülü” (2011),Hırsız ve Burjuva adlı altı romanı, Hiçe Doğru (2005), Naş (2014) adlı bir şiir kitabı yayımlandı.

2010 yılında Ezginin Günlüğü grubundan ayrıldı ve 13 Ocak 2011’de “Solo” isimli ikinci albümünü yayımladı. Ekim 2011’de ilk single çalışması olan “5 Mayıs”ı yayımladı. 4 Mart 2013’te “Yalnız Değiliz” isimli üçüncü albümünü yayımladı. Arkan’ın dördüncü solo albümü “Kırık Hava”, 19 Ekim 2015 tarihinde yayımlanmıştır.

Bergama Kültür ve Sanat Vakfı, Sanat Ödülü Sahibidir.

Hüsnü Şenlendirici, müzik geleneğine sahip bir ailenin çocuğudur. Dedeleri Hüsnü Şenlendirici (klarnet, trompet) ve Fahrettin Köfeci (klarnet) ve babası Ergün Şenlendirici (trompet) gibi o da 5 yaşında klarnet çalmaya başlamıştır. Özellikle 12 yaşına kadar Ege ve Anadolu’nun çeşitli kültürleriyle müzikal yolculuğa çıkar. 1988’de İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Çalgı Eğitim Bölümüne girer, 4 yıl sonra okuldan ayrılır.

Vurmalı çalgılar ustası Okay Temiz’in o yıllardaki “Magnetic Band” grubu ile çalmaya başlayan Şenlendirici, grupla birlikte yüzlerce festivalde Türkiye’yi temsil eder. O sırada, “Embrio” grubunun albüm kaydında çalar ve birlikte turneye çıkarlar. Aynı zamanda, babası Ergun Şenlendirici’nin 6 kişilik grubu Laço ile yurtdışında birçok önemli festivallere de katılan Şenlendirici, profesyonel müzik yaşamına böyle devam eder. Başta Türk Müziğinin çeşitli dallarındaki sanatçılar olmak üzere, Türk Pop ve cazının önemli sanatçılarına sahne ve albüm kayıtlarında eşlik eder.

1996 yılında, askerdeyken Pozitif’ten gelen teklif sonrası New York’lu acid jazz, funk topluluğu Brooklyn Funk Essentials ile ortak bir albüm ve konser yapmak amacıyla Türk Müziğine özgü enstrümanlardan oluşan 13 kişilik bugünün ünlü Laço Tayfa’sını kurar. Brooklyn Funk Essentials ve Laço Tayfa ortaklığından doğan “In the Buzbag” albümünün gördüğü ilgi sonucu Laço Tayfa şimdiki 8 kişilik halini alır. 2000 yılında ise ilk solo albümü “Bergama Gaydası”nı Doublemoon etiketiyle çıkar. “Bergama Gaydası”, Türkiye ’den sonra etnik müzik plak şirketlerinden biri sayılan Traditional Crossroads tarafından tüm dünyada dağıtılır. Ardından yurtiçi ve yurtdışı konserleri gelir.

Şenlendirici, ayrıca Türk Müziğini yurt dışında tanıtmak ve daha geniş kitlelere sevdirmek amacıyla beş kişilik ‘Hüsnü Şenlendirici ve Saz Arkadaşları’ adıyla bir grup daha kurar. Her iki grubuyla yurtiçi ve yurtdışında konserler verir; başta Turizm Bakanlığı’nın teklifiyle EXPO 2001-Hannover-Almanya’da, Mayfest festivali çerçevesinde, Mayıs 2002’de ABD New York Central Park’ta ve 35 kişiyi bir araya getirerek oluşturduğu Laço Tayfa ve Big Band ile Temmuz 2002’de, 9. Uluslararası İstanbul Caz Festivali konserleri gibi.

Laço Tayfa grubundan bağımsız olarak da çalışmalar yürüten Hüsnü Şenlendirici, T.C. Başbakanlık Tanıtma Fonu ve Kültür Bakanlığı’nın katkılarıyla 2002 yılında gerçekleşen ‘Anadolu Güneşi’ projesi kapsamında Lütfi Kırdar Salonu’nda Kubat ve Belkıs Akkale’ye Senfoni Orkestrası’na eşlik eder. Ayrıca Aya İrini’de Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası ile ve Adana Senfoni Orkestrası ile solist olarak konserler verir. Şenlendirici ayrıca çeşitli TV dizi, film ve reklam müziklerine de imzasını atar.

Hüsnü Şenlendirici müzikal yolculuğuna grubu Laço Tayfa ile yaptığı “Hicaz Dolap” albümü ile devam eder. Şenlendirici’nin iki bestesinin de yer aldığı albüm Doublemoon etiketiyle 2002’de piyasaya çıkar. Albümün ardından grup “Hicaz Dolap” başlığı altında 11 şehirlik bir Türkiye turnesi gerçekleştirir.

2003 yazında Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde ünlü Yunan klarnet ustası Vassilis Saleas ile verdiği konser Hüsnü Şenlendirici ve Laço Tayfa’nın müzik kariyerinde önemli bir yer tutar.

2005 sezonunda TRT 2’de yayınlanan “Dünyanın Türküsü” isimli programın sunuculuğunu üstlenerek TV dünyasına giren Hüsnü Şenlendirici 2 Eylül 2005 tarihinde Hüsn-ü Klarnet isimli ilk solo albümünü çıkarır. Sponsoru Fasıl ile 8 şehirlik Türkiye turnesinde, Özcan Deniz ile beraber Harbiye Açıkhava Tiyatosu’nda verdiği konser, Sertab Erener ile Bursa Festivali’nde verdiği konserlerle onbinlerce kişiye müziğini duyurur. ATV’de Ferhat Göçer ile beraber sunduğu “Sarı-Sıcak” programını yapar.

2006 yazında Hüsnü Şenlendirici’nin yolu tekrar Brooklyn Funk Essentials ile buluşur. Babylon Alaçatı’da, Efes One Love Festival’de ve Bodrum Turkcell Antik Tiyatro’da binlerce kişiye seslenir. 2007’de sazlarında usta İsmail Tunçbilek (bağlama) ve Aytaç Doğan (kanun) ile Taksim Trio albümünü kaydeder. Bu proje ile Stockholm, Amsterdam, Gent’te önemli konser salonlarında konserler verir. Ancak 2007’de kurulan Taksim Trio grubu 2009’da dağılır.

2010’un Şubat ayında Hindistan’da dünyaca ünlü müzisyen Zakir Hüseyin ile verdiği konserden sonra, Amerika’ya giderek, Çingene müziğinin Amerika’daki öncü gruplarından New York Gipsy All Stars ile ABD turnesine çıkar. New York, Boston, Washington, DC, Chicago, San Francisco ve Seattle kentlerinde konserler verir. Bu turne sırasında, Boston’da dünyanın en önde gelen müzik okulu Berklee’de bir hafta boyunca, Türk Müziği ve Makamları üzerine seminer ve ders verir.

2011 Nisan ayında Türkiye’ye gelen New York Gipsy All Stars ile İstanbul Babylon’da ve İzmir Arena’da konserler verir.

2011 yılında eski müzik şirketi Doublemoon Records’dan ayrılarak Sony Müzik bünyesine katılmıştır.

27 Ekim 2011’de Sony Müzik etiketiyle 15 parçadan oluşan Hüsn-ü Hicaz albümünü çıkarmıştır. Albüm Fotoğraflarını ve görsel tasarımı Mehmet Turgut yapmış, albümün yönetmenliğini Hüsnü Şenlendirici ve Emrah Günaydın üstlenmiştir. Albümün ses mühendisliği ise Kaan Kurmuş imzası taşımaktadır ve Böyle Ayrılık Olmaz remix versiyon yine Kaan Kurmuş aranjesidir.

2009 yılında dağılan Taksim Trio 4 Nisan 2012 de istanbulgaraj da verdikleri konser ile yeniden müzikal çalışmalara başlayacaklarını açıklamış, grup bu tarihte yeniden birleşmiştir. Hüsnü Şenlendirici, ilk klibini Hüsnü-ü Hicaz albümündeki I love you isimli parçaya çekmiş, klibin yönetmenliğini Kubilay Kasap üstlenmiştir. Klibin teması dört element olarak belirlenmiştir.

11 Nisan 2013 tarihinde İsmail Tunçbilek ve Aytaç Doğan ile birlikte kurdukları Taksim Trio ile ikinci albümleri olan Taksim Trio 2 isimli albümü çıkardılar. Albüm Dokuz Sekiz Müzik firması tarafından piyasaya sürüldü.

27 Kasım 2015 tarihinde üçüncü solo albümü olan Hüsn-ü Avareyi müzikseverlere sundu. Bu albümün çıkış şarkısı olan “Avare” isimli parçaya birde klip çekti.

Türk toplum biliminin oluşup gelişimine anılmaya değer katkılar yapmış bir bilim adamıdır. Türk köylerinin araştırılıp tanınması, toplumsal, kültürel dinamiği içinde incelenmesi gibi Türk toplum biliminin kilit önemindeki konularda yaptığı araştırma, inceleme ve yayınları hep öncü değerinde olmuştur. Bu niteliğiyle Türk Üniversiteleri topluluğunda saygın bir yer kazanmıştır.

Prof.Dr.Herbert H.Hyman’ın Kamuoyu derslerini Türkçe’ye çevirmiştir, 1950 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde Bergama “Sindel Köyü üzerinde bir İçtimai Araştırma” adı ile hazırlamış olduğu bir çalışma ile “Sosyoloji Doçentliği” unvanını almıştır.

  • Doğduğu yer ve yıl: Demirhisar 1322 (1906)
  • Mezun Olduğu Okul : İzmir Muallim Mektebi 1929
  • Amerika Missouri Üniv.1937 Cornell Üniversitesi’nde Doktora
  • Doktora’dan sonra 2 yıl Colombıa Üniveristesi’nde Sosyoloji hocalığı
  • 1942’de yurda dönüş
  • 1942’de askerliğini yaparken Hasanoğlan Yüksek Köy Enstisünde Sosyoloji Öğretmenliği
  • 1947 Ankara Gazi Lisesi
  • 1949’da İstanbul Edebiyat Fakültesinden Doçentlik ünvanı,
  • 1957’de SBF ‘de Doçentliğe tayin.
  • 1963’de SBF’den Profesörlük.
  • 1976’da SBF’den Sosyoloji Kürsüsü Başkanlığından emekli olmuştur.
  • Emekliliğinden sonra bir süre ODTÜ Sosyoloji’de çalışmıştır.
  • Profesör YASA yöneticilik yapmamış, politikaya girmemiş, gösterişli tutumlardan kendisini koruyarak, bilim çizgisinde kalmayı bilmiş ve başarmıştır.

23 Haziran 1961 yılında, Rezzan Tanol Ergen ve merhum Noter Kaya Ergen’in ilk çocuğu olarak Bergama’da dünyaya geldi. Çocukluğu, eski Halk Eğitim Merkezi yakınındaki Solak Halil mahallesinde geçti. Çocukluk yıllarında Halk Eğitim Merkezinin doğal üyesi oldu. O yıllarda, her hafta Halk Eğitim Merkezinde, aralarında eski efelerinin de bulunduğu kişiler zeybek oyunları çalışmaları yaparlar ve gençlere ders verirlerdi. Bu durumdan istifade ile önce görerek, sonra da çalışmalara katılarak zeybek oyunlarını ustalardan öğrendi.

1967 – 1975 yılları arasında Bergama Zübeyde Hanım İlkokulu ve Bergama Ortaokulunda öğrenimine devam ederken,  aynı zamanda Halk Oyunları ve Avcılık hobileri olarak gelişti.

1975 – 1978 yılları arasında İzmir Atatürk Lisesi’nde okudu ve Atatürk Lisesinin Türkiye şampiyonu Zeybek ekibinde görev yaptı.

1979 – 1985 yılları arasında, 9 Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde okudu. Bu yıllar, özellikle Folklor araştırmaları ve Halk Oyunları ekipleri eğitmenliği ile geçti. İzmir Turizm ve Folklor Derneği yönetim kurulu üyesi olarak çalıştığı bu yıllarda, 3 Türkiye şampiyonu Lise ekibi, 1 Türkiye Şampiyonu Ortaokul ekibi ve 1 Türkiye Şampiyonu Üniversite ekibi yetiştirdi.

Türkiye’yi yurt dışında da temsil ettiği bu yıllarda Folklor konusunda en önemli başarısı 1983 yılında Bornova Anadolu Lisesini Bergama Oyunları ile Türkiye Şampiyonu yaptığı yıldır. Bu şampiyonluk yalnızca halk dansları alanında bir çalışma olmayıp, bunun yanında Bergama Halk Müzikleri, Giysileri, Geleneksel Yapısı, Sahne Düzeni çalışmalarını da derleyen bir bütündü ve hazırlanan tez 1984 yılında Devlet Arşivine alınmıştır.

Yaşanan bu Şampiyonluğun devamında, tüm Türkiye’de Bergama yöresi halk dansları popüler hale gelmiş ve ülke genelinde pek çok dernek ve okul yöresel danslarımızı sergilemeye başlamışlardır.

1985 yılında Eğirdir Dağ ve Komando Okulu mezunu olarak askerlik görevini Hakkari Şemdinli’de yapmıştır.

1987- 1989 yıllarında öğrenimine İngiltere’de devam eden Kemal Ergen 1989 yılından itibaren Goodyear Lastikleri T.A.Ş ‘de çalışmaya başlamış ve 2007-2011 yılları arası şirketin Türkiye Satış Direktörü olarak görev yapmıştır.  1999 yılında, Goodyear’ın bütün dünyadaki 120.000 çalışanı arasında yılın çalışanı seçilen Kemal Ergen’in bu başarısı medyada Bergama’lı Kemal Ergen’in büyük başarısı başlıkları ile yer almıştır.

2013 Yılından günümüze Jantsan Jant Pazarlama şirketinde Genel Müdürlük görevini icra etmektedir.

Kemal Ergen, 2007 yılında Brüksel’de Uluslararası Liderlik Programı Mahler eğitimini bitirerek uluslararası pek çok projede görev yapmıştır.

Bergama Kültür ve Sanat Vakfı Kültür Ödülü Sahibidir.

Eczacı, Siyasetçi, XI. Dönem İzmir Milletvekili olan Kemal Serdaroğlu, 1922 yılında Bergama’da dünyaya gelmiştir. Kaynaklarda adı Kemal Fikri Serdaroğlu olarak da geçer. Baba adı Bayram, anne adı İsmane. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Eczacılık Okulu mezunudur. Eczacılık ve çiftçilikle uğraştı. 1955-1957 yıllarında Bergama Belediye Başkanlığı yapmıştır.

Kemal Serdaroğlu, 1957 genel seçimlerinde DP’den XI. Dönem (27.10.1957 – 27.05.1960) İzmir Milletvekili seçilerek TBMM’de yasama çalışmalarına katıldı. 16 Şubat 1988’de hayatını kaybetti. Evli, 6 çocuk babasıydı. Fransızca, Yugoslavca biliyordu.

Köksal Anadol, 19 Ekim 1938’de Bergama’da doğmuştur. Öğrencilik stajlarını Stuttgart’ta tamamlamış ve İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (şimdiki Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) Mimarlık Bölümü’nden 1963’de mezun olmuştur.

Daha sonra aynı okulda Prof. Sedad H. Eldem ile 6 yıl asistan, 2 yıl da öğretim görevlisi olarak çalışmıştır. Eğitim görevlerinin yanı sıra, Sedad Hoca’nın geleneksel Türk Mimarisi konusundaki 10’dan fazla eserine mesleki ve yönetimsel katkı koymuş, ayrıca yine onun adına Topkapı Sarayı İncili Köşk ve Fenerbahçe Kasrı araştırma kazılarını yönetmiştir.

1965 yılında Ersin Arıoğlu ile Yapı Merkezi’ni kurmuştur. 1969 yılından itibaren de Yapı Merkezi Şirketleri’nin büyük bir bölümünde Başkan Vekilliği görevini üstlenmiştir. Yapı Merkezi’nde Mühendislik – Mimarlık – Tasarım – Araştırma – Geliştirme alanlarında başlayan çalışmalar, giderek çeşitlendirilmiş, ilk ana şirket Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A.Ş.’nin yanısıra; prefabrikasyon, turizm, madencilik, endüstriyel üretim, finans, eğitim ve iletişim konularında etkinlik gösteren 14 şirkete ulaşılmıştır.

Bu arada ana şirket YM İnşaat ve Sanayi A.Ş.’nin gerek tasarımcı-müşavir, gerekse uygulayıcı olarak gerçekleştirdiği yapıların alanı 35 milyon m²’ye varmıştır. Bu yapılar özellikle ulaşım sistemleri (istasyonlar, viyadükler, köprüler v.b.), enerji santralları, endüstri siteleri ve yapıları, toplu konutlar ve diğer genel hizmet tesisleri ile restorasyon uygulamalarıdır. Köksal Anadol bu yapıların büyük bir çoğunluğunun Mimari Projelerinin oluşmasında katkı koymuştur.

Mesleki uzmanlık alanları ise geleneksel Türk Mimarisi, prefabrik yapı sistemleri, ulaşım sistemlerinde istasyon ve mühendislik yapıları mimarisi, yapılarda deprem direnci performansı, restorasyon-renovasyon ve genel mimaridir. UNESCO nezdinde Paris ve Atina’da yapılan uluslararası sempozyum ve seminerlerde Türk Deprem Milli Komitesi adına ülkemizi temsil etmiştir. Nevşehir’de Damat İbrahim Paşa Külliyesi’nin rölöve ve restitüsyonlarını kitap halinde yayınlamıştır.

Yapı Merkezi bünyesinde ise, çeşitli konularda 30’u tek imzalı olmak üzere 75’e yakın yayını bulunmaktadır. Mimarlar Odasında UIA 2005 Bilim Kurulu Üyeliği, Türkiye Prefabrik Birliği Başkanlığı ve Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyeliği gibi mesleki odalardaki görevlerinin yanı sıra, Sanayi-i Nefise ve Taç Vakfı gibi Sivil Toplum kuruluşlarında Başkan Vekilliği görevlerini üstlenmektedir. Köksal Anadol, evli ve iki çocuk sahibidir. İngilizce, Fransızca ve Almanca bilmektedir.

8 Temmuz 1966’da Bergama’da dünyaya geldi. 1987’de 9 Eylül Üniversitesi Sinema TV bölümüne başladı.

Öğrencilik yıllarında çeşitli ulusal ve uluslararası festivallerde ödüller kazandı. 20 kadar kısa film yapmıştır.

1998 yılında yönetmenliğini yaptığı “Laleli’de Bir Azize” filmiyle adı duyulmaya başladı. Bu filmi ile 1999’da 10. Orhan Arıburnu Ödülü ve Ayhan Işık ödülü almıştır.

Kudret Sabancı, televizyon filmleri, çeşitli televizyon programları, video klipler ve reklam filmleri çekimlerini yönetti. Yönettiği tv programlarından bazıları “Alkışlar”, “Beyaz Show”, “A Takımı”dır.

İKSV (İstanbul Kültür Sanat Vakfı), Trakya Üniversitesi vb. birçok etkinliğe de katılan Kudret Sabancı’nın ses getiren çalışmalarından biri de; beş ayrı yönetmenin birlikte ortak çektikleri ve “2005 yılının En İyi Türk Filmi” ödülü alan Anlat İstanbul filmidir. Bu film beş ayrı klasik masalın günümüz İstanbul’una uyarlanmış halidir. Anlat İstanbul yurtiçi ve yurtdışında birçok ödüle layık görülmüştür. Bu ödüllerden bazıları; 24. İstanbul Film Festivali En İyi Film, 12. Adana Altın Koza’da toplam 5 Altın Koza, 38. SİYAD ödülleri, Altın Portakal, en iyi görüntü yönetmeni, 11.Roma-MED film festivali, 2006 Bangkok Film Festivali Jüri özel ödülü

Yönetmenliğini yaptığı Zerda, Aliye ve Binbir Gece adlı diziler yayınlandıkları her hafta çok yüksek ratingler aldı.

Piyano, gitar, bateri, perküsyon ve daha birçok müzik aleti çalabilen Kudret Sabancı’nın, diğer hobileri fotoğraf çekmek, suluboya ve karakalem resim çizmek, uçurtma uçurmak, off-road yapmak ve müziktir.

Kudret Sabancı ülkemizdeki en büyük çizgi roman koleksiyonlarından birine de sahiptir. Bu koleksiyon, Conan, Kaptan Swing, Kızılmaske, Örümcek Adam, Süpermen, Temel Reis, Tommiks, Zagor gibi yaklaşık 65 bin çizgi romandan oluşmaktadır.

2004’te Anlat İstanbul isimli filmin yönetmenleri arasında yer aldı. 5 farklı popüler masalın İstanbul’a uyarlanmasından oluşan filmin başrollerinde Altan Erkekli, Azra Akın, Yelda Reynaud, Nurgül Yeşilçay, Çetin Tekindor ve Güven Kıraç yer aldı. 2006’da ise bir döneme damga vuran Binbir Gece isimli dizide rol aldı. Dizi, bir inşaat şirketinde mimarlık yapan Şehrazat isimli bir kadının çocuğu için yaptıklarını ve yaşadıklarını anlatıyor. Dizinin başrollerinde ise Bergüzar Gökçe Korel, Halit Ergenç, Bennu Yıldırımlar ve Tardu Flordun yer aldı.

2013’te ise Bugünün Saraylısı isimli dizinin yönetmenliğini yaptı. Dizi, kökleri Osmanlı Sarayı’na dayanan bir ailenin ekonomik anlamdan zorluklar çekmesini ve sonrasında yaşana şok edici olayları anlatıyor. Dizinin başrollerinde Selçuk Yöntem, Nazan Kesal, Cansu Tosun, Ali Ersan Duru ve Serhat Teoman yer aldı. 2015’te ise Sen Benimsin isimli dizinin yönetmenliğini üstlendi. Dizi, bir kaza nedeniyle hayatının aşkıyla karşılaşan Ejder’in yaşadıklarını anlatıyor. Dizinin başrollerinde ise Gökhan Keser, Rüveyda Öksüz, Burak Sergen, Güven Hokna, Seda Güven ve Dila Danışman yer aldı.

23 Aralık 2014 tarihinde TRT ekranlarında yayınına başlayan ve yönetmenliğini Kudret Sabancı’nın yaptığı Bir Osmanlı Polisiyesi olan “Filinta” adlı dizide Serhat Tutumluer “Boris Zaharyas” karakterini canlandırırken başrollerde Mehmet Özgür (Kadı Gıyaseddin Hatemi), Onur Tuna (Filinta Mustafa), Damla Aslanalp (Lara Zaharyas), Yosi Mizrahi (Esad Paşa), Naz Elmas (Azize), Bülent Alkış (Padişah), Kayra Şenocak (Hasan) gibi isimler rol almıştır.

2017 yılında senaryosunu Savaş Korkmaz’ın kaleme aldığı, yönetmenliğini Kudret Sabancı’nın yaptığı Hürkuş: Göklerdeki Kahraman adlı filmde Hilmi Cem İntepe, Vecihi Hürkuş’u canlandırırken diğer rollerde Gizem Karaca, Miray Daner, Bora Akkaş, Zeyno Eracar, Murat Arkın, Bahadır Yenişehirlioğlu, Cem Uçan rol almıştır.

Yönetmenliğini ve Senaristliğini Yaptığı Filmler :

  • 2018 – Kapan (Sinema Filmi) (Yönetmen)
  • 2017 – Hürkuş: Göklerdeki Kahraman (Sinema Filmi) (Yönetmen)
  • 2016 – Cesur Yürek (TV Dizisi) (Yönetmen)
  • 2015 – Sen Benimsin (TV Dizisi) (Yönetmen)
  • 2015 – Köstebekgiller 2: Gölgenin Tılsımı (Sinema Filmi) (Yönetmen)
  • 2014 – Filinta “Bir Osmanlı Polisiyesi (TV Dizisi) (Yönetmen)
  • 2014 – Yasak (TV Dizisi) (Yönetmen)
  • 2013 – Ateş Altında Aşk (TV Dizisi)
  • 2013 – 23014 – Bugünün Saraylısı (TV Dizisi) (Yönetmen)
  • 2012 – Karaoğlan (Sinema Filmi) (Yönetmen, Senarist)
  • 2010 – 2011 – Aşk ve Ceza (TV Dizisi) (Yönetmen)
  • 2007 – Bir Kasaba Hikayesi (TV Filmi) (Yönetmen)
  • 2006 – 2008 – Binbir Gece (TV Dizisi) (Yönetmen)
  • 2004 – Aliye (TV Dizisi) (Yönetmen)
  • 2004 – Anlat İstanbul (Sinema Filmi) (Yönetmen)
  • 2002 – Zerda (TV Dizisi) (Yönetmen)
  • 2002 – Bulutbey (TV Dizisi) (Yönetmen)
  • 2001 – Cesur Kuşku (TV Dizisi) (Yönetmen)
  • 2000 – Karakolda Ayna Var (TV Dizisi) (Yönetmen)
  • 1998 – Laleli de Bir Azize (Sinema Filmi) (Yönetmen, Senarist)
  • 1993 – Mutfakta Biri mi Var? (Kısa Film) (Yönetmen)
  • 1991 – Batan Güneşin O Eski Hikayesi Bölüm 2 (Kısa Film) (Yönetmen)
  • 1991 – Jaroslav Hasek’ten Acayip Bir Hikâye (Kısa Film) (Yönetmen)
  • 1990 – Daylak (Belgesel)

Bergama Kültür ve Sanat Vakfı, Sanat Ödülü Sahibidir.

1951 yılında Bergama’da doğdu. 2005 yılına kadar otomotiv sektöründe hizmette bulundu. Yoğun iş temposunun yanında, doğduğu şehir olan Bergama’ya hizmetler verebilmek ve tanıtımına katkıda bulunabilmek adına çalışmalarda bulunmuştur.

Bugüne kadar almış olduğu görevlerden bazıları ;

  • 1989 yılında başlayıp 18 yıl süren Bergama Ticaret Odası görevinde, Yön. Kur. Bşk. Yardımcılığı ve dört yıl Ticaret Odası Başkanlığı.
  • 1999-2000 yıllarında Bergama Rotary Kulübü Başkanlığı.
  • 2005-2007 Bergama Kültür ve Sanat Vakıf Başkanlığı.
  • Bergama Kültür ve Turizm Dernek Başkanlığı ve sosyal amaçlı derneklerde yönetim kurulu üyeliklerinde bulundu.

Evli ve 4 çocuk babasıdır.

Gençlik yıllarında kurdukları “Çılgınlar” isimli müzik gruplarıyla Bergama müzik yaşamına köklü değişiklikler getirmişlerdir. Grup üyeleri Macit Gönlügür’ün çabalarıyla 48 yıl aradan sonra tekrar bir araya gelip, Bergama Kültür Merkezinde sahne almışlardır.

Bergama Kültür ve Sanat Vakfı Başkanlığı görevi sırasında Bergama Parşömeni üzerine yaptığı çalışmalar neticesinde Bergama’ya özgü ancak kaybolmuş bu değeri geleneksel yöntemlerle tekrar üretilmesini sağlamış ve Bergama’ya armağan etmiştir. Kurduğu “Pergamon Parchment” firması ile Bergama’nın tanıtımına büyük katkıda bulunmuştur. Günümüzde müzik yaşantısına devam eden, “Son Parşömen” isimli bir kitabı da bulunan Gönlügür, Bergama Kültür ve Sanat Vakfı Sanat Ödülü Sahibidir.

1938 yılında Bergama’da doğdu. İlköğrenimini Bergama Zübeyde Hanım İlkokulunda tamamlayarak erkek berberliğine başlamıştır.

50 yıla yakın süre bu mesleği icra etti. Küçük yaşlarda başlayan müziği olan ilgisiyle kendi çabasıyla bağlama çalmayı öğrendi.

1956 yılında Halk Eğitim Merkezinde açılan Halk Müziği kurslarına katılarak hocaları Hüseyin Ayalp ve Halil Yazıcı ‘nın değerli bilgilerinden yararlanmıştır.

Bergama Halk Eğitim Merkezi’nde 10 yıl Türk Halk Müziği ve bağlama öğreticiliği yaptı. Yine Halk Eğitim Merkezinde açılan Türk Sanat Müziği korosunda kanun çaldı. Bergama’yı Sevenler Turizm Derneği’nde Halk Müziği öğreticiliği ve Bergama Türküleri araştırmaları yaparak Bergama Zeybeği ve türkülerini hazırladı.

Halen Bergama Türküleri araştırmalarına devam etmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır. Bergama Kültür ve Sanat Vakfı, Sanat Ödülü Sahibidir.

14 Mart 1941’de İzmir Bergama’da dünyaya gelen Metin Altıok, Melahat Moral ve Süleyman Altıok’un ilk çocuğudur. Daha sonra Meral adında bir kız kardeşi olan Altıok’un çocukluğu İzmir Karşıyaka’da geçer. Metin Altıok sırasıyla Karşıyaka Lisesi ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe bölümünü bitirdi. Bingöl Lisesi’nde Felsefe Grubu Öğretmenliği ve daha sonra sürgün olduğu Bingöl’ün Genç ilçesinde, ayrıca Karaman Lisesi’nde felsefe öğretmenliği yaptı. Türkiye İşçi Partisi üyesiydi. Sivas katliamından (2 Temmuz) ağır yaralı olarak kurtuldu ancak komadan çıkamayarak 9 Temmuz 1993’te Ankara’da vefat etti. Onno Tunç’un bestelediği ‘Kavaklar’ adlı eseri Sezen Aksu tarafından yorumlanmıştır. Aksu bu eseri vefatından sonra Metin Altıok’a adamıştır.

Eserleri;

  • Yerleşik yabancı (1978)
  • Kendinin avcısı (1979, Ahmet Telli ile 1980 Ö. F. Toprak şiir ödülü)
  • Küçük tragedyalar (1981)
  • İpek ve klabtan (1987)
  • Gerçeğin öte yakası (1990, Cemal Süreya şiir ödülü)
  • Dörtlükler ve desenler (1990)
  • Süveyda (1991)
  • Alaturka şiirler (1992)
  • Şiirin ilk atlası (1992)
  • Hesap işi şiirler (1993)
  • Bir acıya kiracı (1998-Bütün Şiirleri)

1956 Yılında Bergama’da doğdu. İlkokulu burada bitirdi. 1967-1974 yılları arasında İzmir Kolejinde orta ve lise öğrenimini tamamladı. 1974 yılında AFS Bursu ile Amerika’da Yale Üniversitesinde tiyatro seminerlerine katıldı. 1975 yılında Türkiye’ye geri dönerek Ortadoğu Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde lisans öğrenimine başladı.

1975 -1980 yılları arasında Ankara Sanat Tiyatrosunda oyuncu, dramaturg, yönetmen yardımcısı ve yönetmen olarak çalıştı. 1978 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümünden ayrılıp yeniden üniversite sınavına girerek aynı yıl Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümüne geçti ve 1982 yılında bu bölümde lisans öğrenimini tamamladı.

Yine 1982 yılında Ali Meriç’le birlikte yazdığı ‘’Gozort’’ adlı çocuk oyunu ile TOBAV ödülünü kazandı.

1982-1983 yıllarında Pamukbank Çocuk Tiyatrosunda oyuncu olarak çalıştı.

1985-1987 yılları arasında askerlik görevini tamamladı.

Bertolt Brecht’in ‘’Oyun Yapılarında Yabancılaştırma Etmeni’’ başlıklı çalışmasıyla 1985 yılında Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümünde yüksek lisansını tamamladı.

1987 yılında oyuncu olarak Devlet Tiyatrolarına girdi.

İtalyan Hükümeti bursu ile ‘’İtalyan ve Türk Halk Geleneklerinin Karşılaştırmalı İncelemesi’’ başlıklı araştırmasını yapmak üzere RomaLa Sapienza Üniversitesi’ne gitti. Aynı yılın Ağustos ayında araştırmasını tamamlayarak Devlet Tiyatrolarındaki görevine döndü ve Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümünde doktoraya başladı.

1987-1989 yılları arasında oyuncu ve yönetmen yardımcısı olarak çalıştı.

1989 yılında Araştırma Görevlisi olarak Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarında çalışmaya başladı.

1992 yılında Yılmaz Güneyin aynı adlı uzun öyküsünden Salpayı uyarladı ve Ankara Sanat Tiyatrosunda sahneledi. İtalyan Halk Tiyatrosu Geleneğinin Devamı olarak Dario Fo adlı çalışmasıyla doktorasını tamamladı ve yardımcı doçent oldu.

1993 yılında Ankara Sanat Tiyatrosu’nda Rutkay Azizle birlikte Uğur Mumcu’nun ‘’Sakıncalı Piyade’’ oyununu sahneledi.

1994’te doçent oldu ve Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müdür Yardımcılığına ve Sahne Sanatları Bölüm Başkanlığına getirildi.

1995’te Bursa Devlet Tiyatrosunda Ali Meriç’in ‘’Akide Şekeri’’ adlı yapıtını sahneledi ve aynı yıl kendi isteğiyle Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarındaki idari görevinden ayrıldı.

1996’da ‘’Halk Tiyatrosu ve Dario Fo’’ adlı yapıtı Boyut Yayınevinden yayınlandı.

1997’de İnadına Yaşamak adlı oyunu yazdı ve Ankara Sanat Tiyatrosu’nda sahneledi.

‘’Oyunculuk Sanatı’’ adlı çevirisi Boyut Yayınevinden yayınlandı.

1998 Aralık ayında Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarından ayrılmak zorunda kaldı.

Prof. Dr. Metin Balay Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümün’de ‘’Bölüm Başkanı’’ olarak görevini sürdürmektedir.

Kayhan Berkin ve Kubilay Çamlıdağ ile beraber Versus’un kurucu ekibinde yer almış ve grubun ‘’Vietnam’a Sevgiler’’ ”Hamlet” ve ”Bir Yolluk Daha + Striptiz” oyunlarında yönetmenlik görevini üstlenmiştir.

Hamlet 4. Yeni Tiyatros Dergisi Ödülleri’nde ”yılın oyunu” dahil 4 dalda aday olmuştur.

2016/17 sezonunda ”Kanlı Düğün” oyununun yönetmenliğini üstlenmiştir.

Bergama Kültür ve Sanat Vakfı, Kültür Ödülü sahibidir.

İzmir’in ilk kadın piyanisti Mihter Çelebi, Bergama Bölcek kasabasındandır. (Ayakta soldaki genç kadın). Piyanist Mihter Çelebi, Karşıyaka’da hem öğrenci yetiştirmiş, hem de korolar kurmuştur.

Özellikle Fikri Şenürkmez on binlerce İzmirli öğrenciye müzik öğretmenliği yapar, bunun yanı sıra sayısız korolar kurar ve gösteriler düzenler. 1960’ların ikinci yarısından itibaren sayısı 1000’e varan elemanlardan oluşturduğu mandolin toplulukları ve öğrenci koroları ile ancak spor salonlarına sığabilecek gösteriler düzenler.

1947 İzmir Bergama doğumlu. 2005 de L’odeur de la terre albümü dijital platformda yayınlanmaya başladı ve devam ediyor. Alto sax, etnik flütler, bağlama çalıyor ve müzik yazıyor.

11 Aralık 1944 yılında Fethiye’de dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Fethiye’de okudu. Lise öğrenimini İzmir Atatürk Lisesi’nde tamamladı. 1967 yılında İstanbul Eczacılık Fakültesini bitirerek eczacılık hayatına Bergama’da başladı. Askerlik dönüşünden sonra Bergama’da Kermes Eczanesini açarak eczacılık mesleğini günümüze değin sürdürmektedir.

1983 yılında Bergama Halk eğitim Merkezi’nde Türk Sanat Müziği çalışmalarına katıldı. Başta Bestekar Avni Anıl’ın öncülüğünde, TRT sanatçısı Mahmut Bilki olmak üzere Akşit Tedik, Macit Gönlügür ile birlikte Türk Sanat Müziğini Bergama’da yerleştirmeye ve sevdirmeye çalıştı. 1984 yılında Bergama Belediyesi çatısı altında çalışmalarına devam eden Türk Sanat Müziği korosunun, 2001 yılında Bergama’ Belediyesi Konservatuarına dönüştürülmesinde kurul üyesi olarak görev aldı.

Bergama’yı Sevenler Turizm Derneği üyesi iken Bergama ‘nın kültürel ve sanatsal hayatına katkılarda bulundu. Bergama Kültür ve Sanat Vakfı’nın kuruluş çalışmalarına öncülük etti. Bergama Kültür ve Sanat Vakfının kısa adı olan BERKSAV ‘ın da isim babasıdır. 14 Eylül 1989 yılında kurulan Vakfımızın 1993 – 1995 yıllarında Yönetim Kurulu Başkanlığında bulundu. Döneminde anılarda Bergama fotoğraf sergileri ve Bergama konulu söyleşiler ve etkinlikler yapıldı. Berksav’ın burs fonu oluşturulmasına öncülük etmiştir. Vakfımızın sanatsal faaliyetleri içerisinde Macit Gönlügür ile birlikte arasta etkinlikleri düzenlemiştir. İzmir Atatürk Lisesi Vakfı, Bergama Atatürkçü Düşünce Derneği üyeliklerini sürdürmektedir. Evli ve iki kız çocuk babası olan Pulcu, Bergama Kültür ve Sanat Vakfı, Sanat Ödülü sahibidir.

1881’de Bergama’da doğdu, ailesinin kökleri Bölcek kasabasındandır. İstanbul Hukuk Fakültesi mezunudur. Bergama adına İzmir İl Genel Meclisine seçildi. Bir dönem İzmir Buca’da öğretmenlik yaptı. Zonguldak Kömür Madeninin Müdürü oldu. Osmanlı Meclis-i Mebusan’ında 1914-1918 arasında milletvekilliği görevinde bulundu.

Cumhuriyetten sonra İş Bankası kurucuları arasında yer aldı. İzmir milletvekili oldu. 1926-1928 arasında Ticaret Bakanı, 1927-1929 arasında Tarım Bakanı, 1929-1930 arasında Ekonomi Bakanı oldu. 1923-1946 arasında İzmir’den kesintisiz milletvekilli seçildi. 7 Temmuz 1952’de 71 yaşındayken yaşamını kaybetti.

Mustafa Rahmi Köken 1930’da yapılan İktisat ve Sanayi Kongresine de katıldı. Rahmi Köken Bey, üretim gücünün geliştirilmesinin ve bunun bir ‘programa’ bağlanmasının önemini,

“Üretim hayatımızda devrim yapmadan yalnız tüketim ile yapacağımız her türlü harekâtın kısa ömürlü olacağını biliyoruz. Onun için bir taraftan halka: ‘Vatandaş! Yerli malı kullan’ derken, diğer taraftan da sizi, sanayicilerimizi bir kongreye davet ederek, ‘Efendiler! Halka iyi, ucuz ve çok mal vermek için nasıl çalışmanız lazımdır? Gelin bu gayelerin tahakkuku için düşünün, görüşün, tartışın ve ortak bir faaliyet programı hazırlayın” şeklinde vurgulamıştı.

1951 Sivas – Ulaş Doğumludur. İlk ve orta öğrenimini Ulaş’ta tamamladı. 1971 yılında Pamukpınar İlköğretmen Okulu’ndan mezun oldu.

Muş ve Sivas İline bağlı köylerde çalıştı. 1979 yılında Bergama’da öğretmenlik görevi yaptı.

Anadolu Üniversitesi Açık öğretim Fakültesi Eğitim Ön lisans Programını tamamladı. 1996 yılında emekliye ayrılarak özel öğretim kurumlarında çalıştı.

İlköğretime yönelik “İlçemize Tanıyalım” Bergama kitabı yayınlandı. “Bergama İnanç Coğrafyası” adlı eserin hazırlanmasında araştırma çalışmaları yaptı.

İki yıllık Araştırma Çalışması ile BERKSAV Belleten için Günümüze Değin Bergama Sergeni’ni hazırladı.

Evli ve iki çocuk babası olan Karaçoban, Bergama Kültür ve Sanat Vakfı, Kültür Ödülü Sahibidir.

Nejat Çetinok 1941 yılında Bergama’da doğdu. Galatasaray Lisesi’nde okuduktan sonra, 1962 yılında Vefa Lisesi’nden mezun oldu. İstanbul Belediye Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’ne devam etti. 1967 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1995-1997 yılları arasında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yükseksek lisans yaptı. Aynı bölümde doktora yaptı. 2008 yılında İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde psikoloji yüksek lisansı yaptı. Aynı kurumun İletişim Fakültesi’nde öğretim üyesi oldu.

Ses dergisinin sinema yarışmasında Ediz Hun’un ardından ikinci oldu. İlk filmi olan Sahte Sevgili’de Gönül Yazar ve Tanju Gürsu ile başrol oynadı. Aliye dizisinde, Soğuktu ve Yağmur Çiseliyordu, Biri ve Diğerleri, Büyük Kin, Yıldıztepe, Hostes Hanım, Öp Annenin Elini filmlerinde ve çeşitli tiyatro oyunlarında rol aldı.

1964 – 2005 yılları arasında program yapımcısı, sunucu ve yazar olarak, TRT’de çalıştı. Yeditepe’den programıyla ün kazandı. TRT televizyonunda Gün Başlıyor, TV8’de Yıldızlar Dünü Söyler ve Çetinok ve Dokunuşlar programlarını hazırladı. Radikal, Güneş, Somut, Nokta, Milliyet Sanat, Hürriyet Gösteri, Onyedi, Çivi gibi dergi ve gazetelerde yazarlık yaptı.

Vakkorama, Yapı ve Kredi Bankası, Art ve Tüyap’ın basın ve sanat danışmanlıklarını yürüttü. Kadir Has Üniversitesi, Müjdat Gezen Sanat Merkezi, Galatasaray Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Haliç Üniversitesi gibi kurumlarda da öğretim görevlisi olarak bulundu.

Bergama Kültür ve Sanat Vakfı Sanat Ödülü Sahibidir.

Genç Cumhuriyetin ilk öğretmenleri gibi eksik gördüğü herşeyi kendine çalışma alanı seçen Bayatlı 1892 yılında Kırkağaç’ta doğdu. İlk ve orta eğitimini burada tamamladıktan sonra İzmir Muallim mektebini bitirdi.

Öğretmenlik mesleğine bitirdiği İzmir’de başladı. 1923 yılında Bergama’ya atandı. Kendisinden söz ettirecek Ord. Prof. Dr. A. Süheyl UNVER gibi kıymetli bilim insanlarından “Osman Bayatlı Türkiye’de birçok zevata müyesser olamayan bir mazhariyetle daima baş başadır.” gibi övgülerle söz ettirecek çalışmalarını burada yaptı.

Bergama’da kendisine rahat bir çalışma ortamı oluşturdu. Bayatlı Bergama’dan tayin edildiğini duyunca kutsal bildiği mesleği ve çok sevdiği Bergama arasında bir tercih yapmak zorunda kaldı. Muallimlik mesleğinden istemeye istemeye istifa etti. Bergama’ya yerleşti. O yıl açılan Bergama müzesinin müdürlüğüne talip oldu ve o yıl açılan müze müdürlüğüne atandı. Emeklilikten sonrada müze müdürlüğü görevine devam etti. Görevi esnasında Bergama tarihi ve Forkloru hakkında onlarca çalışma yürüttü.

Doğa ile ilişkisini Alternatif tıp ve Fitoterapideki öncü çalışmaları ile taçlandıran Bayatlı 16 Nisan 1958’de gözlerini o çok sevdiği Bergama’da hayata yumdu.

Eserleri :

  1. Bergama’da Asklepion (1938 1947 1953 )
  2. Şifalı Otlar ve Lokman Hekim (1938-40-42-47-52-54-1957 )
  3. Bergama’da Fikir Adamları (1941)
  4. Efsaneler ve Adetler (1941)
  5. Bergama’da Fikir Adamları (1941)
  6. Milli Oyunlar (1942)
  7. Şifalı Hayvanlar (1943)
  8. Bergama’da Yakın Tarihten Olaylar (1943)
  9. Zeybek Oyunları (1943)
  10. Bergama’da Köyler:Eğrigöl (1944)
  11. Dört Çepni Köyü (1944)
  12. Bergama (1937 1945 1947 )
  13. Bergama’da Köyler :Tırmanlar (1945)
  14. Bergama’da Köyler :Bölcek Köyü (1945)
  15. Bergama Tarihinde İlkçağ (1949)
  16. Bergama Tarihinde Krallık Devri (1950)
  17. Bergama Sanat Eserleri (1951)
  18. Bergama Tarihinde Sikkeler (1953)
  19. Bergama Tarihinde Türk İslam Eserleri (1956)
  20. Bergama’da Yakın Tarih Olayları 19. -20. Yüzyıl (1957)
  21. Bergama Karaosmanoğullarından Mehmet Ağa Vakfı (1957)
  22. Bergama Tarihinde Akropol
  23. Bergama’da Köyler :Pınarköy-Narlıca-Tepeköy-Yalnızev
  24. Bergama’da Alevi Gelini ve İnançları (1957)
  25. Bergama Kültür ve Sanat Vakfı Kültür Ödülü Sahibidir (1995 Yılında kızı Güngör Bayatlı Aydemir almıştır)

Bergama’ya bağlı Balaban köyünde doğdu. Bergama Rüşdiyesi’nde okurken aynı zamanda buradaki medresede dinî öğrenim gördü. 1907’de girdiği İstanbul Dârülmuallimîni’nde öğrenimini sürdürürken bir yandan da medresede Arapça, Farsça, fıkıh, usûl-i fıkıh ve mantık derslerini takip etti; bu arada dönemin İstanbul müftüsü Fehmi Efendi’den mantık ve Arap edebiyatı okudu.

1910’da Dârülmuallimîn’den birincilikle mezun olduktan sonra Üsküp Dârülmuallimîni pedagoji öğretmenliğine, ardından aynı yıl içinde Adana Dârülmuallimîni müdürlüğüne tayin edildi. Burada üç yıl süren müdürlük ve öğretmenlik çalışmalarını takdirle karşılayan Maarif Nezâreti kendisini Avrupa talebe müfettişliğine tayin etti. Balaban İsviçre’nin Cenevre şehrinde bir yandan bu resmî görevini sürdürürken bir yandan da buradaki J. J. Rousseau Enstitüsü’nde felsefe, psikoloji, pedagoji ve sosyoloji derslerine devam etti. Balaban’ın bu enstitüdeki çalışmalarını başarılı bulan psikoloji profesörü Edouard Claparède onu yanına asistan aldı. Cenevre’de ayrıca, Türkiye’deki öğrenimi sırasında geliştirdiği Arapça, Farsça ve Fransızca’ya ilâveten İngilizce ve Almanca da öğrendi.

Balaban yayın hayatına, İstanbul’da yayımlanan İkdam gazetesinin İsviçre muhabirliğiyle başladı. Gazetenin sahibi Ahmed Cevdet Bey’le irtibat kurarak 1918’den itibaren İkdam’da yazmaya başladı.

Rahmi Balaban Cenevre dönüşünden sonra 1923’te Ziya Gökalp başkanlığındaki Maarif Vekâleti Telif ve Tercüme Encümeni üyeliğine getirildi. 1924’te Gökalp’in milletvekili seçilmesi üzerine onun yerine tayin edildi. 1924’te Ankara Kız Lisesi terbiye-i etfâl muallimliğine, aynı yıl içinde İzmir Erkek Lisesi felsefe ve sosyoloji muallimliğine getirildi. Balaban İzmir’deki öğretmenliği sırasında buradaki çeşitli liselerde felsefe, sosyoloji, ma‘lûmât-ı vataniyye, usûl-i tedrîs, tatbikat muallimliği gibi dersler okuttu. Ayrıca İzmir’de on beş günde bir çıkan Fikirler dergisinde eğitim ve öğretim konularına dair yazılar yazdı. 1945’te İzmir Karşıyaka Kız Öğretmen Okulu müdürlüğüne getirildi ve kız öğretmen okullarının kapatıldığı 1949 yılına kadar bu okulda kaldı. İzmir Atatürk Lisesi felsefe öğretmeniyken 1953 yılında emekliye ayrıldı ve aynı yılın 19 Temmuzunda İstanbul’da vefat etti. Cenazesi İzmir’e götürülerek Kokluca Mezarlığı’na defnedildi.

Mustafa Rahmi Balaban, Maarif Vekâleti Telif ve Tercüme Encümeni üyeliğine tayin edildiği 1923 yılından itibaren, modern eğitim ve öğretim kurumlarıyla kitap ve öğretmen sayısının son derece az olduğu bu dönemde iyi yetişmiş bir eğitimci olarak modern pedagojinin ilke ve metotlarını yaymak, öğretmen yetiştirilmesine katkıda bulunmak maksadıyla psikoloji, pedagoji, felsefe, ahlâk, Türk dili, çocuk edebiyatı, medeniyet ve kültür tarihi gibi alanlarda telif ve tercüme seksen kadar eser yazmış ve bunların altmıştan fazlası yayımlanmıştır. Kırk üç yıl süren eğitimcilik ve idarecilik çalışmaları yanında yazı faaliyetleriyle de Cumhuriyet Türkiyesi’nde Batı tarzı eğitim ve öğretim sisteminin yerleşmesine öncülük edenlerden biri olmuştur. Balaban yazı faaliyetlerini ölümüne kadar sürdürmüş, son çalışmalarından olan Kur’ân-ı Kerîm’in tercüme ve tefsirini 27. cüze kadar getirebilmişse de tamamlamaya ömrü yetmemiştir.

Eserleri. Çoğu Maarif Vekâleti yayınları arasında basılan telif ve tercüme eserlerinin başlıcaları şunlardır:

a) Telif Eserleri.

  1. Felsefe Târihi (İstanbul 1339). Presokratik filozoflardan başlamak üzere Kant, Fihte, Hegel, Auguste Comte gibi Yeniçağ filozoflarına kadar düşünce tarihinde iz bırakmış düşünürlerle bunların felsefelerinin tanıtıldığı eserde ayrıca Kindî, Fârâbî, İbn Sînâ, Gazzâlî, İbn Bâcce, İbn Tufeyl, İbn Rüşd gibi İslâm filozoflarının dünya tefekkür ve ilim tarihindeki yerleri ve değerleri geniş olarak anlatılmıştır.
  2. Rûhiyyâta Medhal (İstanbul 1339).
  3. Tabiat ve İnsan (İstanbul 1339).
  4. Türkiye’de Orta Tahsil (İstanbul 1339).
  5. Avrupa Milletleri Rûhiyyâtı (İstanbul 1339).
  6. Çocuk Rûhiyyâtı (İstanbul 1339).
  7. Islâh-ı Irk (İstanbul 1339).
  8. Filozoflarla Bir Saat-Felsefe Tarihi (İstanbul 1948). Balaban bu eserinde Buddha’dan Bergson’a kadar Doğu, Batı ve İslâm dünyasında yetişmiş birçok düşünürün, mistik ve mutasavvıfların “hayat ve kâinatın mahiyeti üstüne metafizik nazariyelerinden ziyade ahlâk ve içtimaiyat üzerine olan düşünceleri” (s. 10) hakkında bilgi vermiştir.
  9. Tarih Boyunca Ahlâk (İstanbul 1949). Eserde dört büyük semavî kitap ile eski Mısır ve Yunan’dan başlayarak dünya ahlâk kültürünün bir özeti verilmeye ve karakteristik ahlâkî anlayışlar tanıtılmaya çalışılmış; genel olarak tasavvufî alanlarda özellikle Bektaşîlik, Mevlevîlik, Melâmîlik ve Rifâîlik gibi tasavvuf cereyanlarında ahlâk ve dünya görüşü geniş olarak tanıtılmıştır. Eser eski kültürlerden beslenen yeni bir terbiye ve ahlâk anlayışı oluşturmayı hedef almıştır
  10. Son Asrın İlim ve Fen Adamlarına Göre İlim, Ahlâk, İman. Balaban’ın en tanınmış eseri olan bu kitap, Ahmed Hamdi Akseki’nin kaleme aldığı bir mukaddimeden sonra iman ve ahlâk problemlerinin ilmî açıklama, yorum ve değerlendirmesini yapan Th. Flournoy, W. James, A. Carrel, A. Toynbée, A. Einstein gibi Batılı on dokuz bilgin ve düşünür ile Mazhar Osman, A. H. Akseki, Ferit Kam ve M. Hamdi Yazır’a ait makalelerden oluşur. Balaban bu görüşler arasına yer yer İslâmî telakkiyi ve kendi görüşlerini de serpiştirmiştir. Eser Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ilki 1950’de olmak üzere birçok defa basılmıştır.

b) Tercüme Eserleri.

  1. Çocuk ve Mektep (İstanbul 1339, John Dewey’den).
  2. Kadın-Erkek Irkları Rûhiyyâtı (İstanbul 1339r./1342, Alfred Fouillée’den).
  3. Fonksiyonel Terbiye (İstanbul 1940, M. Baha Arıkan ile birlikte Edouard Claparède’den).
  4. Moğol Tarihi (İstanbul 1342, d’Ohsson’dan).

1948 yılında İzmir Bergama’da doğdu. Ege Üniversitesi İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Maliye Bölümü mezunudur. Adalet Partisi Bergama İlçe Başkanlığı yaptı. 1977’de Bergama Belediye başkanlığı görevlerinde bulundu.

1984 yılında DYP İzmir il teşkilatının kurucuları arasında yer aldı. 1985’te ilk kongrede il başkanı seçildi. Parlamento öncesinde serbest çiftçilik yaptı. 1991 Genel Seçimlerinde İzmir 3. bölgeden milletvekili oldu. 1993 yılında Tansu Çiller kabinesinde Sağlık Bakanı olarak görev yaptı. DYP’de yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcılığı ve teşkilatlanmadan sorumlu genel başkan yardımcılığı görevlerinde bulundu.

Daha sonra Anavatan Partisine geçti, yeniden İzmir milletvekili seçildi. Evli iki çocuk babası olan Serdaroğlu’nun, Babası Kemal Serdaroğlu da bir dönem Bergama Belediye Başkanlığı ve aynı zamanda milletvekilliği yapmıştır.

Günümüzde çeşitli gazetelerde köşe yazarlığı yapmaktadır.

Şair (D.1911, Petriç  / Bulgaristan- Ö. 1987, İstanbul). Balkanları etkileyen ve Türkleri göçe zorlayan savaşla ailesi ile birlikte 1912 yılında Bergama’ya geldiler. İlköğrenimini Bergama’da, daha sonra İzmir Erkek Öğretmen Okulu, Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü’nde eğitim görerek Türkçe Öğretmeni olur.

Çeşitli il ve ilçelerde öğretmenlik yaptı. Şiirlerini, Bergama’da çıkardığı Bakırçay (1943-44) dergisinde başlayarak Çığır, Gündüz, Fikirler ve daha çok Varlık (1937 -76) dergilerinde yayımladı.

ESERLERİ:

  • Dünya Haberleri (1960),
  • Batı Yakası (1966),
  • Karada Balık (1969),
  • Gülümüzü Yolan Eller (1972).

1933 Yılında Gümülcine’de doğdu. Türk etnolog, koleksiyoner ve Türk kültürü araştırmacısıdır.

1941’de ailesiyle Türkiye’ye göç etti.[2] Çocukluğu Tire, Manisa, Akhisar, Bergama’da geçti. Göztepe Kız Akşam Sanat Okulu’nda okuduktan sonra 1953’te İstanbul’a gitti ve Nuri İyem’den resim dersleri alarak karma sergilere katıldı.

Anadolu giyim kültürü alanında çok zengin bir koleksiyonun sahibidir. Koleksiyonundan tasarımcı İsa Avni Kumuk tarafından seçilen Anadolu gelin başlığı, 1971’de basılan ve 1989’a kadar tedavülde kalan 50 kuruşluk madeni paranın üzerine basılmıştır.

1963 yılında çıktığı Avrupa gezisinde gördüğü kostüm müzelerinden etkilendi. 1964’te turizmciliğe başladı. İstanbul’da Piyer Loti tepesindeki kahveyi, eski Türk kahvehanesi gibi düzenleyerek hizmete açtı. Aynı dönemde bir gazetede turizm yazıları yazmak için Ege bölgesinde araştırma gezilerine çıktı. Bu geziler sırasında satın aldığı kadın başlıkları, koleksiyonunun ilk parçaları oldu. 1965 yılında gazeteci Haluk Tansuğ ile evlendi. 1965-1995 yılları arasında Anadolu’da seyahatler yaptı. 2700 parçadan oluşan bir koleksiyon oluşturdu. Çeşitli dergi, broşür ve kataloglarda yazılar yayımladı.

1968’de İstanbul’da Anadolu Kadın Başlıkları isminde bir sergi açtı. Sergi sırasında dönemin darphane müdürünün isteği üzerine, Ankara gelin başı ile bir fotoğraf çektirdi. Madeni parayı tasarlayan sanatçı resmin etkisinde kalmamak için fotoğrafın surat kısmını kesti attı. Ve günlerce sokaklarda dolaşıp Ortak bir Türk kadını yüzü düşünerek hayalindeki resmi paraya işledi.

Koleksyionu ile Japonya’daki Expo’ya ve 1971’de Paris’teki sergiye katıldı. 1975’te birçok Belçika kentinde sergiler açtı ve Binche’de açılan Maskeler Müzesi’nde Anadolu Maskeleri köşesini kurdu. 1975’te Rotterdam’da, 1976’da Strassburg’da, 1980’de Roma Üniversitesi’nde ve 1985’te Köln’de sergiler açtı. 1988’de Düsseldorf’ta, Dresdner Bank’ta da koleksiyonun bazı parçalarını sergiledi.

En son 2009 yılında Bergama’ya gelen Sabiha Tansuğ’un müze izlenimleri ilgili yöneticilerin ve uzmanların daha dikkatli olması konusunda uyarı niteliğindeydi; “2009’un Ekim ayında Bergama arkeoloji müzesindeki etnografya kısmına gittim. Etnografya kısmı yeniden restore edilmişti. Restorasyon içinde söylenecek sözleri bir tarafa bırakalım. Vitrinlerdeki Osman Bayatlı’nın Türkmenleri ve Yörükleri hemen hemen yok olmuştu. Görevli kıza sorduğumda, yıpranıp döküldükleri için tekrar sergilenemediği cevabını aldım. Ege Bölgesi’nde olduğu gibi aynı durum bütün Anadolu’daki müzelerde yaşandı ve yaşanıyor.”

Makedonya göçmeni bir ailenin çocuğu olarak 24 Şubat 1991 günü Bergama’da doğdu.  Petkimspor, Helvacı Spor ve Altay klüplerinde oynadıktan sonra, Galatasaray’a transfer olmuştur. Stoper pozisyonunda  Türk A milli futbol takımında forma giymiştir. Günümüzde  Çekya 1. liga ekiplerinden AC Sparta Praha’da kiralık olarak forma giymektedir.

Servet Pandur, 27 Mart 1970 yılında İzmir Bergama’da dünyaya gelmiştir. Eğitimini Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Oyunculuk Bölümü’nde tamamlamıştır. Aynı yıl Diyarbakır Devlet Tiyatrosu’nda göreve başlayan Servet Pandur, halen Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçı kadrosunda görevini sürdürmektedir.

Rol aldığı Tiyatro Oyunları:

  • Krem Karamel : Zeynep Kaçar – Ankara Devlet Tiyatrosu – 2009
  • Ex-Press : Şirin Aktemur Toprak – Ankara Devlet Tiyatrosu – 2008
  • Yaşamak mı Yoksa Ölmek mi? : Melchior Lengyel – Ankara Devlet Tiyatrosu – 2006
  • Yıldız Olmak Kolay mı : Nahid Sırrı Örik – Ankara Devlet Tiyatrosu – 2005
  • Aşk Evlerden Uzak : Özen Yula – Ankara Devlet Tiyatrosu – 2004
  • Aykırı İkili : Neil Simon – Ankara Devlet Tiyatrosu – 2003
  • Ben Bir İnsan : Mustafa Şerif Onaran & Rüştü Asyalı – Ankara Devlet Tiyatrosu – 2002
  • İkinci Caddenin Mahkumu : Neil Simon – Ankara Devlet Tiyatrosu – 2001
  • Tanrılar Erkek Olunca : Hasan Öztürk – Ankara Devlet Tiyatrosu – 2000
  • Arka Bahçe : Bilgesu Erenus – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1998
  • Budala : Simon Gray – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1995
  • Korku : Orhan Asena – Diyarbakır Devlet Tiyatrosu – 1994
  • Topuzlu : Hidayet Sayın – Diyarbakır Devlet Tiyatrosu – 1993
  • Ferhad ile Şirin : Nazım Hikmet – Diyarbakır Devlet Tiyatrosu – 1993

Rol Aldığı Filmler;

  • Hizmetçiler – 2020-
  • Ağır Romantik – 2020
  • Yılanların Öcü – 2014
  • A.Ş.K. – 2013
  • Fatmagül’ün Suçu Ne? – 2010-2011
  • Bir Varmış Bir Yokmuş – 2008
  • Kod Adı Kaos – 2007
  • Yeni Evli – 2007
  • Hisarbuselik – 2006
  • Kod Adı – 2006
  • Ben Bir İnsan – 2002

Ödülleri:

  • 2010 Baykal Saran Tiyatro Ödülü (Krem Karamel)
  • 2010 1. Sadri Alışık Anadolu Tiyatro Oyuncu Ödülleri Müzikal Komedi Dalında Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu

1929 yılında Bergama İzmir‘de doğmuştur. Göğüs Hastalıkları Profesörü, İç Hastalıkları Uzmanı, 1948 yılında İstanbul Tıp Fakültesi mezundur.

Dr. Seyhan Çelikoğlu; 1952 yılında Fransa’da Strasbourg Üniversitesi ile Paris Üniversitesi‘nde çalışmıştır.  Göğüs Hastalıkları konusunda ihtisasını Paris Üniversiteleri‘nde 1954 yılında tamamlayan Dr. Çelikoğlu; 1954 yılında Brompton – İngiltere‘de İç Hastalıkları – Dahiliye  ihtisasını tamamlayarak 1956 yılında İstanbul’a dönmüştür. 1958 yılında, Strasbourg Üniversitesine yeniden giderek 2 sene diyabet alanında bilimsel araştırmalar yapmıştır. Uluslararası Tüberküloz Eğitim ve Araştırma Merkezi’nde 1963 yılına kadar başkan yardımcısı olarak görev yapmıştır.

1960 yılında İstanbul’a dönen Dr. Çelikoğlu; 1963 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Pnömo-fitizyoloji Kürsüsü başasistan olarak atanmıştır. 1965 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde doçent olmuş; Göğüs Hastalıkları bölümünü kurarak ve kürsü başkanlığı görevine getirilmiştir.  1967 – 1969 yılları arasında, ABD‘de New York Üniversitesi Mount Sinai Tıp Fakültesi’ne misafir öğretim görevlisi olarak görev yapmıştır. 1969 yılında Ann Harbor Tıp Fakültesi Detroit – ABD’de göğüs hastalıkları dersleri vermeye başlayan Doç. Çelikoğlu; 1970 yılında profesör ünvanını almış ve göğüs hastalıkları profesörü olarak 1972 yılına kadar eğitim vermiştir. Prof. Çelikoğlu, 1975 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Bronko-pnömoloji Anabilim Dalına, profesör olarak atanmıştır. 1982 yılında İstanbul Üniversitesi Bronkoloji Araştırma ve Uygulama Merkezini kurmuştur. 1985 yılında, İstanbul Üniversitesi Akciğer Hastalıkları ve Tüberküloz Enstitüsünü kurmuştur.

Prof. Dr. Seyhan Çelikoğlu, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi‘nden 1986 yılında emekli olmuştur.

Prof. Çelikoğlu, 1996 yılında Kadir Has Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana bilim Dalı Başkanlığı’na getirilmiştir. 2005 yılında Esnaf Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümünde çalışmalarını sürdürmüştür.

Türkiye’de ve dünyada göğüs hastalıkları konusunda en önemli isimlerden biri olan Prof.Dr.Seyhan Çelikoğlu; kendi geliştirdiği tedavi ve teşhis yöntemleri ile tüm dünyada göğüs hastalıkları konusunda çalışmalara danışmanlık ve öncülük yapmıştır.

Göğüs hastalıkları konusunda çalışmalarına devam eden ve uluslararası toplantılara katılan Prof. Dr. Seyhan Çelikoğlu’nun 12 adet basılı tıp ders kitabı sayısız makalesi bulunmaktadır. Medistanbul Kliniğini‘nin kurucularından olan Prof. Dr. Seyhan Çelikoğlu akciğer kanseri, sarkoidoz, astım konularında dünyada başvurulan isimlerden birisi olmuştur. Prof. Dr. Seyhan Çelikoğlu 22 Haziran 2018 Cuma günü yaşamını yitirmiştir.

13 Ocak 1974 Bergama doğumlu olan Divrik, 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü Mezunu seslendirme sanatçımız.

National Geographic, Discovery Channel Belgesellerinin yanında, pek çok animasyon film, çizgi film, sinema filmi, yerli dizi ve reklamları da seslendirmektedir.

1997 yılında Belçika’da çıkardığı “İstanbul” adlı albümünden sonra 2002 Nazım Hikmet yılına armağan olarak hazırladığı “Şarkılarda Nazım Hikmet” albümünü Türkiye’de yayınladı. Birçok ilklere sahne olmuş Bergama doğumlu Suat Özönder, mübadele yıllarında Selanik’ten göç eden ailesinin sanata yakınlığından kaynaklanan bir kulak aşinalığı ile müziğe başladı.

Müzik sevgisiyle dopdolu çocukluğunda mandolinden gitara geçerken tiyatroya da ilgi duyuyordu. Sonunda Bergama’da kurduğu ilk orkestra ile müzikle devam etme kararı aldı. Bergama Ortaokulu, İstanbul Saint-Benoit,ve İzmir Namık Kemal Lisesinden sonra askerliğini bitirip Avrupa’ya gitti. Belçika mı Fransa mı derken Belçika’da karar kıldı ve böylece 30 yılı aşkın Avrupa macerası başlamış oldu.

Belçika’da müzik çalışmalarını sürdürmek ve her iki kültürün müziğinden bir mozaik yapma fırsatını yakalayan Suat Özönder, kurduğu çeşitli gruplarla Türk Kültürünü ve kendini tanıtma fırsatını buldu. 1985 ve 1987 yıllarında katıldığı iki enternasyonal yarışmada bir finalist Promotion Artistique Belge ve bir de ikincilik Internatıonal Chansos sans Frontieres aldı.Bunları Fransa,Hollanda ve Belçika’daki çok sayıda radyo ve televizyon programları izledi. 1986 yılında çok yönlü müzisyen Turhan Yükseler’le albüm çalışmalarına başladı ve böylece Türkiye müzik dünyasına girmiş oldu.

1990-2000 yılları arasında kendi çalıştırdığı lokantada yaptığı meşhur “saray” yemekleri ve çaldığı 12 telli gitar eşliğinde söylediği şarkılarıyla Belçikalılara Türkiye’yi daha da sevdirmeye çalıştı.

Sözlerini kendi yazdığı bestelerinden oluşan zengin bir repertuarı olan Suat Özönder ayrıca Ömer Hayyam, Yunus Emre, Nazım Hikmet, Aziz Nesin, Can Yücel gibi ünlü şair ve düşünürlerin eserlerinden çok sayıda besteler yaptı. Şarkılarının bir bölümünü Belçikalı Şair Lucide Spede’nin uyarladığı sözlerle Fransızca da söyledi.

2002 yılı Nazım Hikmet’in doğumunun 100.cü yıldönümü münasebetiyle Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı’nın katkılarıyla gerçekleştirdiği bu albümde, büyük şairin yanı sıra kendi yazdığı iki bestesiyle birlikte10 şarkı bulunuyor.

Bergama Kültür ve Sanat vakfı, Sanat Ödülü Sahibidir.

1950 Yılında  Bergama’da dünyaya geldi. 1970 yılında Akşam Gazetesi’nde muhabir olarak mesleğe başladı.

Değişik gazetelerde muhabir, istihbarat şefi, haber müdürü, genel koordinatör, yayın kurulu üyeliği ve yazarlık görevlerinde bulundu, meslek yaşamı boyunca haber, röportaj, dizi yazı ve hikâyeler yazdı.

Kanal 6’da 28 ay boyunca her sabah gündemi yorumladı, Kanal 9 ve BRT’de de 200’ü aşkın “Galeri” isimli haftalık haber programı hazırladı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İstanbul Şube Başkanlığı ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu üyeliğinde de bulundu, ayrıca TGC Onur Kurulu üyesiydi.

1990 yılından bu yana İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde “Uzmanlaşmış Gazetecilik” dersini veriyordu.

“Merkez Sağda Tapu Kavgası”, “Beyaz Elbiseli Kadın”, “Derin Halk” , “Fıkralar… Fıkracılarımız” ve “Nadire Ablanın Saçları” isimli 5 kitabı bulunmaktadır. 27 Ağustos 2007 günü hayata gözlerini yuman Süter, Evli ve 1 çocuk babasıydı.

Bergama Kültür ve Sanat Vakfı, Kültür Ödülü sahibidir.

Şeref Bigalı, 31 Ekim 1925 tarihinde Bergama’nın Göçeyli Bucağında doğdu. İlk ve orta öğrenimini İzmir’de tamamladı. 1944 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne girdi, burada altı yıl Cemal Tollu Atölyesi’nde çalıştı. 1950 yılında Akademiyi bitirdi. Cemal Tollu, Bigalı için “Kimse ona harika çocuk demedi, fakat onun daha talebeliğinde yaptığı resimler, değme sanatçılara taş çıkartacak cinstendi” dedi. Afyon ve İzmir Karşıyaka Liselerinde resim öğretmenliği yaptıktan sonra, 1959 yılında emekli olduğu İzmir Eğitim Enstitüsü (Şimdiki Eğitim Fakültesi) Resim Bölümü’nde görev yaptı. Bu bölümün kurulmasında ve gelişmesinde önemli hizmetlerde bulundu.

1945 yılında İzmir’de tanıştığı ve “Türk resminin dehası şeklinde nitelendirdiği Abidin Elderoğlu ile 25 yıl birlikte çalıştı ve ondan teknik nosyon edindi.

Şeref Bigalı 1962-63 yıllarında Paris’e giderek Henri Goetz’ün öğrencisi oldu ve bu ressamın yönetimindeki Frochot ve Fontainebleau Akademilerine devam etti. 1976 yılında resim sanatının fikri, felsefi ve teknik bütün yönlerini ele alan ve inceleyen “RESİM SANATI” adlı kitabını yayınladı. Bütün birikimlerini ve gözlemlerini yansıttığı bu kitap, 1984 yılında ikinci defa basıldı. Üçüncü baskısı ise Türkiye İş Bankası yayınları arasında Aralık 1999 ‘da yayınlandı.

Şeref Bigalı, 55 kişisel sergi açtı. Resmi ve özel birçok yarışmada ödül ve dereceler kazandı. Çok sayıda eseri, müzelerde, yurt içi ve yurt dışı özel koleksiyonlarda yer almaktadır. Milli ve yöresel unsurlardan hareketle, resmin evrensel dilini ve plastik değerleri eserlerine ustalıkla yansıtan Şeref Bigalı, yağlıboyada olduğu kadar, suluboya ve desende de piktüral yaratıcılığın ve özgün estetiğin zirvesine ulaştı.

Şeref Bigalı ilk kişisel sergisini 1952’de, İstanbul’da (Maya) açtı. Karma sergilere katıldı.

Sanat anlayışı, figüre ve doğa gerçekliğine bağlı, fakat bu gerçekliği renk kavramına öncelik verecek bir doğrultuda, kendi görüşünü biçimlendirecek bir kompozisyon düzeni içinde yorumlamaya yöneliktir.

15 Şubat 2005 tarihinde İzmir’de hayata veda etti. Yetiştirdiği öğrencileri, kitapları, eserleri ve ödülleri ile ölümsüzleşti.

Bergama Kültür ve Sanat Vakfı, Sanat Ödülü sahibidir.

ÖDÜLLER:

  • 1967 DYO Resim Yarışması 3. Ödülü
  • 1968 DYO Resim Yarışması 2. Ödülü
  • 1969 DYO Resim Yarışması Jüri Özel ödülü
  • 1970 DYO Resim Yarışması 5. Ödülü
  • 1971 DYO Resim Yarışması 2. Ödülü
  • 1972 DYO Resim Yarışması Jüri özel Ödülü
  • 1982 DYO Resim Yarışması Mansiyon
  • 1982 TPAO 2. Atatürk Resim Yarışması l. Mansiyon
  • 1983 Zonguldak 100.Yıl Vakfı Resim Yarışması 2. Ödülü
  • 1983 Meteksan Desen Yarışması Büyük Ödülü
  • 1986 47. Devlet Resim Heykel Sergisi Onur Ödülü
  • 1996 İş Bankası Sanat Büyük ödülü
  • 1998 Bergama Kültür ve Sanat Vakfı ödülü
  • 2000 MSÜ Güzel Sanatlar Akademisi 50. Mezuniyet yılı madalyonu
  • 2004 DYO Resim Yarışmasında en fazla ödül kazanan sanatçı unvanı

Taci Uslu 23 Temmuz 1956’da İzmir’in Bergama ilçesinde dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini Bergama’da tamamladıktan sonra Ankara Gazi Eğitim Fakültesi Müzik bölümüne derece ile girdi. 1980 yılı öncesi çıkan olaylar ve engellemeler sonucunda ayrılmak zorunda kalan Uslu, Eğitimine İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzikoloji bölümünde devam etti.

1978 yılında İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Temel Bilimler bölümüne geçti ve eğitimini tamamladı. 1987 yılında Grup Yorum ile yolları kesişti; birlikte albümler kaydettiler, konserler verdiler. ‘Adını Gelincik Koydum’ adlı kendi bestelerinden oluşan albümünü yapmak üzere Grup Yorum’dan ayrıldı.

Piraye, Leylim Leylim, Bu Aşk Burada Biter, Seninleyim, Ne Fayda ve Özgürlük Şarkısı gibi parçaların bestesini yapmıştır. Kız kardeşi şarkıcı Ayşegül Uslu’nun eşlik ettiği “Adını Gelincik Koydum” adlı ilk solo albümünün ardından 2015’te yine kız kardeşi Ayşegül Uslu ile birlikte, Ezginin Günlüğü, İlkay Akkaya, Harun Tekin, Muhlis Uslu ve Vedat Sakman gibi müziğin usta isimlerinin destek verdiği toplama albüm çalışması olan “Şarkılar” piyasaya çıkmıştır. Müzik yaşamını uzun yıllar konserler vererek ve beste çalışmaları yaparak sürdüren Taci Uslu, Çalışmalarıyla 2019’da Berksav 2019 Yılı Kültür ve Sanat Ödülü’nün sahibi olmuştur. 9 Mart 2020 günü amansız bir hastalık sonucu aramızdan ayrılmıştır.

1979 Bergama doğumlu

İlk-orta-lise öğrenimi Bergama’da tamamladı. 1996 Bergama Lisesi’nden mezun oldu. 2002 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fak. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Y.O. mezun olarak ” Fizyoterapist ” ünvanını aldı. Ege adında bir kızı var.

Müzik eğitimine 14 Eylül İlkokulu öğretmenlerinden ”merhum” Çetiner Şanal’dan aldığı mandolin dersleri ile 1988 de başladı. Üniversite yıllarında gitar ve bağlama dersleri aldı. Arkadaşları ile birlikte ” Reaktif” adlı grubu kurdu, üniversite festivalleri ve Bergama Kermesi’nin de dahil olduğu çeşitli festivallerde sayısız konserler verdi.

2003 yılında tanıştığı Johan Sara ile 2007 yılında Türk ve Norveçli müzisyenlerin yer aldıkları MİNO/MANO albümünün çalışmalarına başladı. Albümün Türkiye ayağının yönetmenliğini Umut Yasa üstlendi. 2 yılllık yoğun bir çalışmadan sonra 2009 yılında Norveç’te yayınlanan albüm, Norveç Kültür Bakanlığı tarafından etnik-elektronik müzik dalında ” 2009 Yılın Albümü” ödülünü aldı ve aynı zamanda da Johan Sara’ya yılın prodüktörü ödülünü kazandırdı. Aynı yıl – kazanılan bu ödüllerden sonra – Norveç Milli Eğitim Bakanlığı, Mino/Mano albümünü her iki kültürü birbirine kaynaştıran ve köprüler kuran ” Örnek Proje” seçti ve ders olarak okutulmak üzere ülke genelindeki tüm okul ve kütüphanelere albümünü gönderdi. 2010 yılında da Türk-Norveç Dostluk Derneği tarafından Umut Yasa’ya her iki kültürün birbirine kaynaşabilmesi için yaptığı katkılarından dolayı ” Yılın Sanatçısı” ödülü verildi. Albümdeki bir Umut Yasa bestesi olan ve Bergama ovalarından esinlenerek yazılan

“Flying-Uçuyorum”’ adlı şarkı Norveç’ten Japonya’ya, Amerika’dan Balkanlara kadar pek çok ülkeye, gerek radyolarda çalınmasıyla, gerek konserler vasıtasıyla Bergama’nın sesini ve ruhunu dünyalara ulaştırmıştır.

Norveç menşeli “Stierdna Plak” firmasıyla 2013 yılında anlaşan Umut Yasa, 2015 te yurtdışında çıkacak olan – içinde Bergama Türkülerinin de yer aldığı – kendi adını taşıyan ilk albümünün çalışmalarına halen devam eden Yasa, Bergama Kültür ve Sanat Vakfı Sanat Ödülü Sahibidir.

27.09.1962 Ankara doğumlu olup iyi bir İzmirli’dir.

Halkoyunlarına 1974 yılında İzmir’imizin ilk halkoyunları derneği olan İzmir turizm folklor derneğinde başlamıştır. İzmir turizm folklor derneğinde Türkiye’mizin değişik yöre oyunlarını öğrenerek yurt içinde ve yurt dışında ülkemizi defalarca 1980 yılına kadar dansçı olarak temsil etmiştir. o dönemlerde en önemli hedef gösterilen festivallerden biride uluslar arası Bergama kermesi olmuş ve bu halkoyunları şöleninde de görev almış şanslı kişilerden biri olmuştur.

1980 – 1984 yılları arası öğrenim için ara verdiği halkoyunları yaşantısına 1984 yılından günümüze kadar tekrar İzmir turizm folklor derneğinde dansçı, teknik kurul başkanı ve dernek başkanı olarak devam etmiştir.

Volkan Timurşah’ın Bergama aşkı, tutkusu 1974 yılında kemal ergen ile tanışmasıyla başlamıştır.

1985 yılında kemal ergenin askere gitmesiyle Bornova Anadolu lisesinde Bergama yöresi zeybek oyunlarını sahnelemeye başlamıştır.

bu dönemlerde başta Vehbi Yazıcıoğlu, Murat Tanol, Zeynep sarılar, Muammer esen ve Bergama halk eğitim müdürlüğünün katkılarıyla 1986 yılında Bornova Anadolu Lisesi’ni milli eğitim bakanlığı yarışmalarında sırasıyla İzmir birinciliği, bölge birinciliği ve Türkiye şampiyonu yaparak Bergama yöresi oyunlarının Türkiye’ye tanıtılmasına katkı sağlamıştır.

Daha sonra 1987 yılında milliyet gazetesi halkoyunları yarışmasında Bornova Anadolu lisesiyle tekrar Türkiye şampiyonu olmuştur.

1988 yılında hasan Pınarçallı ilköğretim okulunu eşi Yılsay Timurşah’la birlikte çalıştırarak Bergama oyunlarıyla İzmir birincilikleri bölge birincilikleri ve Türkiye dereceleri elde etmişlerdir.

Dokuz eylül üniversitesi mimarlık mühendislik fakültesiyle yine Bergama yöresi oyunları ile üniversiteler arası yarışmalarda 1989 yılında Sivas’ta Türkiye 3.lüğü – 1990 yılında Elâzığ’da Türkiye 2.liği kazanmıştır.

1986 yılından 1990 yılına kadar çalıştırdığı bütün ekipleri Bergama’ya getirerek Bergama’yı tanımalarını özellikle Bergama halk eğitim merkezini gezmelerini sağlayarak Bergama kültür zenginliğinin tanıtılmasına ve Bergama’yı tanımalarını sağlamıştır.

Yine bu ekiplerle Bergama oyunlarını yurt dışındaki festivallere taşıyarak Bergama’mızın yurt dışında da tanınmasına katkı sağlamıştır.

Bu süreç içerisinde Vehbi Yazıcıoğlu’nun destekleriyle ey yüceler ve arpazlı zeybeklerininde ekiplerde oynanmasına vesile olmuş ve bu ekiplerden yetişen öğrenciler sayesinde de Bergama yöresi oyunlarının daha geniş kitlelere öğretilmesi sağlamıştır. Volkan Timurşah daha sonraki yıllarda İzmir Turizm Folklor Derneği’nin Başkanlığı’nın yanı sıra milli eğitim bakanlığı seçici kurul üyeliği, Türkiye halk oyunları federasyonu hakemliği ve Türkiye halkoyunları federasyonu ege bölge koordinatörlüğü ile değişik komisyonlarında yer alarak halkoyunlarına hizmet etmiştir.

Bergama onun için dans, kostüm, yarışma değil 1991 yılında Yılsay Timurşah’la evlenerek balayını Bergama da geçirecek kadar bir tutku olmuştur.

Yalçın Emiroğlu 1930 Yılında Bergama’da doğmuştur. Türkiye mimarlık tarihinin 1960’lı yıllarda tasarlanmış en önemli binalarından birisi olarak kabul edilen Taksim Vakıflar Oteli’ni tasarımcılarından birisidir. Ayrıca birçok kitap kapağı ve afiş tasarımı ile tiyatro ve opera sahne düzenlemeleri de yapmıştır. Yaptığı çalışmalarla mimarlık camiasında “Çizgilerin Efendisi” olarak da anılır.

Yalçın Emiroğlu 1930 yılında İzmir’in Bergama ilçesinde doğdu. 1957 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde mimar olarak mezun oldu. Aynı fakültede asistan olarak görev aldı. Daha sonraları Maçka Teknik Okulu ve Özel Işık Mimarlık Mühendislik Okulu’da da çeşitli dersleri okuttu.

Türkiye mimarlık tarihinin 1960’lı yıllarda tasarlanmış en önemli binalarından birisi olarak kabul edilen Taksim Vakıflar Oteli’ni Kemal Ahmet Aru, Tekin Aydın, Mehmet Ali Handan, Hande Suher ve Altay Erol ile birlikte tasarlamıştır. Hem yarışma aşamasında hem de uygulama aşamasında bu birliktelik kurdukları AHE Mimarlık firması ile gerçekleşmiştir. Günümüzde ise bu yapı Ceylan Intercontinental Oteli olarak hizmet vermektedir.

Mimarlık kariyerine paralel olarak Yalçın Emiroğlu birçok kitap kapağı (başta Doğan Kardeş yayınları olmak üzere) ve afiş tasarımı da gerçekleştirmiştir. Ayrıca tiyatro ve opera sahne tasarımı çalışmaları da olmuştur. Yalçın Emiroğlu’nun yaptığı bu çalışmalar 2 Kasım 2010 tarihinde Mimarlar Odası’nın İstanbul’de yer alan Büyükkent Şubesi’nde yapılan bir sergi ile kamuoyuna sunuldu. Bu sergide mimarın o tarihe kadar yaptığı kitap kapakları ve afişlere ek olarak tiyatro ve opera sahne tasarımları ile ilgili çalışmaları da yer aldı. Ayrıca bu çalışmalardan bazıları “Yalçın Emiroğlu’ndan Kitap Kapakları” adlı bir kitap olarak da 2007 yılında basılmıştı.

Emiroğlu’nun kendi isminin verildiği bir firması bulunmaktadır. 5 Ocak 2014 Tarihinde İstanbul’da hayata veda etmiştir.

22 Mayıs 1968 Bergama doğumlu oyuncu.

Kurtlar Vadisi, Alem-i Cin, Vatanım Sensin, Filinta – Bir Osmanlı Polisiyesi, Küçük Ağa, Üvey Baba, Hayatımın Aşkı, Adını Feriha Koydum, Oğlum Bak Git, Yasak Sokaklar, Adanalı, Poyraz Karayel isimli yapımlarda rol almıştır.

1 Ocak 1945 yılında Bergama’da dünyaya gelmiş, ilk ve orta okulu Bergama’da okumuştur. Sanat yaşamına bir ortaokul öğrencisiyken Bergama Halk Eğitim Merkezi tiyatro topluluğunda başlayan Sümer, Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nde öğrenim gördü. Devlet Tiyatrosu, Ankara Meydan Sahnesi gibi kurum ve kuruluşlarda çalışmanın ardından, Beşiktaş Kültür Merkezi oyuncularına katıldı.

Çeşitli sinema ve dizi filmlerde rol alan sanatçı, yaklaşık 40 yıl emek verdiği tiyatroda Telviye Hanım tiplemesiyle tanındı. Zerrin Sümer, tiyatro oyunculuğu yanı sıra çok sayıda film ve dizide rol aldı.

Rol Aldığı Bazı Tiyatro Oyunları:

  • Yaşamak… Nazım Gibi / Dış Ses – 2017
  • Eski Moda Komedya / Lidya Vasiliyena – 2013
  • Bana Bir Şeyhler Oluyor / Oyuncu – 2003
  • Sen Hiç Ateş Böceği Gördün mü? / Oyuncu – 1999
  • Otogargara / Oyuncu – 1995
  • Uçlar / Oyuncu – 1993
  • Uzakta Piyano Sesleri / Oyuncu

Rol Aldığı Bazı Diziler:

  • Savaşçı (Yüzbaşı Haydar Bozkurt’un annesi Akkız, 2019)
  • Şansımı Seveyim (Meryem, 2017)
  • Aslan Ailem (Hayriye Aslan, 2017)
  • Zeytin Tepesi (Keriman Toprak, 2014)
  • O Hayat Benim (Ganimet, 2015-2006)
  • Güzel Köylü Güzel Köylü  (Sultan Ana, 2014)
  • Sakarya Fırat (Fatma Kanat, 2009-2012)
  • Yalancı Romantik (Nurdan, 2008-2009)
  • Son Ağa (Halise Bağcıoğlu, 2008)
  • Komedi Türk (2008)
  • Zoraki Koca (Nefise, 2007)
  • Bir Demet Tiyatro (Telviye Çıtır, 2006)
  • Karım ve Annem (Adalet, 2004)
  • Kadın İsterse (Fatma, 2004)
  • Ölümsüz Aşk (2003)
  • En Son Babalar Duyar (Aysel Teyze, 2002)
  • Güneş Yanıkları (Nebahat, 2000)
  • Bizim Çocuklar (2000)
  • Muhteşem Zango (1995)
  • Bir Demet Tiyatro (Telviye Çıtır, 1995)
  • İnsanlık Hali (1993)
  • Üç İstanbul (1983)

Rol Aldığı Bazı Sinema Filmleri:

  • Şansımı Seveyim (Meryem, 2017)
  • Tabula Rosa (Mari/Saadet, 2015)
  • Kara Bela (Kudret’in Annesi, 2015)
  • Hayat Öpücüğü (Komşu, 2015)
  • Güvercin Uçuverdi (Gülizar Ana, 2015)
  • Çakallarla Dans 3: Sıfır Sıkıntı (Süpermarketteki Teyze, 2014)
  • Nergis Hanım (2013)
  • Meryem (Zarife, 2013)
  • Düğün Dernek (Çeto’nun Annesi, 2013)
  • Saklı Hayatlar (Emine, 2010)
  • Kardelen (Fatma Hala, 2010)
  • Vizontele (Zerrin, 2000)
  • Muhteşem Enayi (Selami’nin baldızı, 1990)
  • Kapıcılar Kralı (1976)