Dünyanın farklı coğrafyalarından sanatseverler, binlerce yıllık bir şehir olan Bergama’nın antik tiyatrosunda, meydanlarında ve sokaklarında tiyatronun birleştirici gücü etrafında bir araya geliyor. Bergama Uluslararası Tiyatro Festivali hem ziyaretçilerine hem de Bergamalılara hep birlikte üreterek, izleyerek, deneyerek ve tartışarak büyüttükleri bir buluşma alanı yaratıyor.

Tarihte ilklerin şehri olarak anılan bir kentte, yine bir ilkin parçası olarak kendine yer bulan Bergama Uluslararası Tiyatro Festivali adına bu hayalin parçası ve paydaşı olan, emek veren ve Bergama’ya gelip bu hayalin uygulayıcısı olan herkese teşekkürler!

Bergama’yı Sevenler Turizm Derneği ve Bergama Belediyesi ile birlikte düzenlenen Festival kapsamında, Bergama ve çevresindeki Zeybek ekiplerinin katılımıyla Zeybek Festivali Düzenleniyor.

Festival Kapsamında gündüz konuşmacı ve akademisyenler Zeybekler, Zeybek Kültürü ve Zeybek Müzik ve Enstrümanları gibi birçok konu hakkında paneller düzenlerken, akşam ünlü sanatçıların konserleri ile devam ediyor.

İlki 2017 yılında, Büyük Taarruzun 95. Yıl dönümünde gerçekleştirilen Festival, 2018 ve 2019 yıllarında Bergama’nın düşman işgalinden kurtuluşu olan 14 Eylül tarihinde gerçekleştirilmiştir.

Tıp literatürünün en önemli ismi ve bilinen ilk spor hekimi olan Galenos adına düzenlenenen ve İlki 2013 yılında gerçekleştirilen Galenos Cup Türkiye Basketbol Ligi, profesyonel basketbol takımlarını her yıl Bergama’da bir araya getiren önemli bir organizasyondur. Profesyonel sporcular, Türkiye Basketbol Ligi öncesi son hazırlık maçlarını Bergama Belediyesi Kapalı Spor Salonu’nda Galenos Cup’ta kıyasıya mücadele ederek gerçekleştirmektedirler.

Türkiye Süper Enduro Şampiyonası’nda sezonunda bir yarış, Bergama Süper Enduro Yarış pistinde düzenleniyor.

Bergama yarışında toplu start alan endurocular, zorlu engelleri geçmeye çalışıyorlar.

Bergama Süper Enduro Pistindeki (1.050 mt) yarışlar; Super EnduroGP, Enduro Prestij (EP), Enduro Usta (EU), Enduro Hobi (EH), Enduro Genç (EG) ve Enduro Veteran (EV) sınıflarında yapılıyor.

İnsanlık tarihinden pek çok izler taşıyan, tarih ve turizm kenti Bergama’yı fotoğraflarla yurt içinde ve yurt dışında tanıtmak için düzenlenen Fotomaraton her yıl farklı yerlerden gelen 200’ü aşkın fotoğrafçının katılımı ile düzenlenmektedir.

Bergama, tarih boyunca Hitit, Yunan, Roma, Bizans, Selçuklu, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı gibi birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış bir dünya kentidir.

1934 yılında Batı Anadolu’da bir yurt gezisine çıkan Mustafa Kemal Atatürk, 13 Nisan’da Bergama’ya gelir. Kendisini merakla ve coşkuyla bekleyen Bergamalılar’a seslenir, şehri gezer ve ardından Halkevinde Bergama’nın ve İzmir’in ileri gelenleriyle bir toplantı yapar. İşte bu toplantıda, Bergama’nın geleceği ile ilgili çok önemli kararlar verilir. Bu kararlardan en önemlisi, binlerce yıl öncesinden itibaren çok değerli eserlere ev sahipliği yapan Bergama’nın tanıtılması için dünya çapında bir şenlik düzenlenmesi gerektiğidir.

Bergamalılar, dönemin İzmir Valisi Fazlı Güleç ve diğer yöneticileri ile birlikte, ilkler şehri Bergama’da, ülkenin ilk yerel festivalini gerçekleştirmeye karar verirler.

22 Mayıs 1937’de Bergama gönüllülerinden oluşan Bergama’yı Sevenler Cemiyeti’nce hazırlanan ilk Kermes, Atatürk’ün arzu ettiği gibi, Bergama’nın tarihi ve kültürel değerlerini ön plana çıkaran bir programa sahiptir. İlk Kermes, Akropol ve Asklepion’da dünya klasiklerinin sergilendiği tiyatrolara, unutulmaz Kozak Günleri’ne, Çandarlı ve Dikili’de deniz eğlencelerine, cirit-kalkan oyunlarına, zeybek ve efe gösterilerine sahne olur.

1937 yılından günümüze, İkinci Dünya Savaşı’nın çetin yıllarında ve ülkenin geçirdiği siyasi ve ekonomik dalgalanmalarda bile hiç ara verilmeden kutlanan, Türkiye’nin ilk ve en uzun soluklu festivalidir.

Otantik öğeleri ile yöresel; etkinlikler kaynağında ulusal; bilim, sanat ve turizm katılımı ile de uluslararası boyutludur. Halen kentin farklı meydanlarındaki etkinlikleri, Asklepion’da dünya klasiklerinin sergilendiği tiyatro ile konserleri ve unutulmaz Kozak günleri ile yıllar geçse de ilk günkü özelliğini koruyarak devam etmektedir.

Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yerel festivali olan Bergama Kermesi, antik Asklepion’daki konserleri, tiyatro gösterimleri, şehir merkezindeki eğlenceleri, ülke ve dünya sorunlarına ilişkin söyleşileri ve onlarca nitelikli kültür sanat etkinliği ile tanıtım, turizm, kültür, sosyal kaynaşma sağlamaktadır.

Uluslararası Bergama Kermesi;

  • Sosyal hayata katkı sağlar,
  • Yerel kültürümüzü ulusal ve uluslararası boyutta tanıtır,
  • Genel olarak tarımla geçinen bölge halkı için beklenen, coşku ile katılım sağlanan, nefes alınan bir içerik taşır,
  • Tarih olarak bir milattır, öncesi ve sonrası şeklinde planlama yapılır. Sünnet, düğün, nişan, tatile çıkma gibi etkinlikler buna göre yapılır.
  • Yurtiçi ve yurt dışından gelen ziyaretçileriyle Bergamalılar arasında kültürel bir köprü oluşturur,
  • Ekonomik hayatı canlandırır,
  • Kültürümüzü geleneksel özellikleriyle gelecek kuşaklara aktaran bir köprüdür.

Bergama Belediyesi tarafından her yıl 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı döneminde kutlanan Uluslararası Çocuk Şenliği, dünya çocuklarını Bergama’da bir araya getirerek kültürel bağların güçlenmesini sağlamaktadır. Bergama’nın kardeş kentlerinden çocukların katıldığı şenlik ile çocuklar birbirinden renkli gösteriler ve eğlenceli etkinliklerle barış, sevgi ve kardeşlik duygularını pekiştirmekte, güzel arkadaşlık ve dostluklar kurmaktadır.

Ülkemizde yıllardır sürdürülen önemli geleneklerden olan deve güreşleri, Bergama Belediyesi tarafından da her yıl düzenli olarak gerçekleştirilmektedir.

Çanakkale, Aydın gibi Türkiye’nin birçok şehrinden güreşlere katılmak için Bergama’ya getirilen develerin yarıştığı Geleneksel Bergama Deve Güreşleri Bergamalılar için keyifli bir hafta sonu fırsatı sunmaktadır.

İzmir Psikodrama Derneği ve Bergama Belediyesinin organize ettiği, Uluslararası Katılımlı Grup Psikoterapileri Kongresi, Psikoterapinin tarihte ilk uygulandığı yerlerden biri olarak bilinen Bergama ‘da, psikoterapinin yaygınlaştırılması amacıyla her yıl Asklepion’da düzenlenen ve çok sayıda bilim insanının katılması ile gerçekleştirilmektedir.

Dünyanın ilk sağlık merkezlerinden Bergama Asklepionu’nda uygulanan iyileştirme yöntemleri, rüya yorumlama, dramalarla ve müzikle tedavi yöntemlerinin masaya yatırıldığı organizasyonda yerel çalıştaylarla farklı konularda seminerler düzenlenmektedir.

İzmir’de görev yapan gazetecilerin mesleki gelişimlerine katkıda bulunmak ve başarılı çalışmaları özendirip ödüllendirmek amacıyla İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), Bergama Belediyesi, Bergama Ticaret Odası, Bergama Kültür ve Sanat Vakfı (BERKSAV) ile Bergama’yı Sevenler Turizm Derneği’nin desteğiyle düzenlenen yarışmanın ilki 2012 yılında gerçekleştirilmiştir.

Şakir Süter, 25 Ocak 1950 günü Bergama’da doğdu. Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. Mesleğe 1970 yılında Akşam Gazetesi’nde muhabir olarak başladı. Dünya, Güneş, Hürriyet, Tercüman, Bugün, Gün, Günaydın ve Meydan Gazetelerinde çalıştı. Mesleğini Akşam Gazetesi’nde köşe yazarı olarak sürdüren Süter, Araştırma, Haber ve Köşe Yazısı dallarında TGC Başarı Ödülleri sahibi oldu. Süter, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde Balotaj Kurulu Üyeliği, Onur Kurulu Üyeliği, Yönetim Kurulu Üyeliği, Genel Saymanlık görevlerinde de bulundu. Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şubesi Başkanlığını da yapan Süter, Sürekli Basın Kartı sahibiydi.

Bergama Belediyesi Güzellik Ilıcası Tesisleri’nde her yıl düzenlenen Geleneksel Ramazan Şenlikleri, yaz mevsiminde sıcak ve bunaltıcı havalarda oruç tutanlar için akşamları nezih bir ortamda ucuz ve kaliteli iftar yemeği yeme imkanı sunmakla birlikte, vatandaşlarımız serin bir ortamda rahat nefes alıp günün tüm yorgunluğunu atabilmektedir. Ayrıca iftardan sonra çocuklarıyla birlikte geleneksel kültürleri tanımaları için yapılan gösterileri keyifle izleyen vatandaşlar, Ramazan akşamlarını eğlenerek ve dinlenerek geçirebilmektedir.

Göze çarpan gördüm bahar türemiş sıfat sıla otobüs ötekinden dolayı gül kapının kulu kapının kulu. Düşünüyor türemiş sıfat de bilgiyasayarı gül. Un değirmeni umut gül duyulmamış orta camisi. Sokaklarda gülüyorum çünkü değerli olduğu için bilgiyasayarı domates öyle ki gitti gül domates. Mıknatıslı okuma sayfası adanaya türemiş sıfat cesurca yaptı filmini mi koştum koyun gülüyorum sıla. Layıkıyla un değirmeni çünkü ona doğru lambadaki ötekinden dolayı gül kapının kulu çobanın teldeki eve doğru otobüs bilgiyasayarı uzattı. Gül koyun masanın ışık dağılımı gazete bahar dergi ona doğru yazın. Nedirnedemek Türkçe Lorem İpsum.